piektdiena, 2008. gada 1. februāris

Pēdējā diena Havaju salās

Ātri pienāca pēdējā diena Havaju salās. Daudz paguvām apskatīt, bet daudz kas palika neapskatīts.

Uz lidostu mums bija jādodas īsi pēc vienpadsmitiem. Biļetes atpakaļceļam jau bija iegādāta pirmajā dienā un atlika tikai gaidīt pie viesnīcas autobusu uz lidostu. Ieva un Voldemārs pēdējā ekskursijā bija pārāk ilgu laiku pavadījuši saulē un pēdējā dienas rītā nejutās labi. Es vēl nolēmu vienu stundu veltīt zoodārza apmeklējumam, kas atradās tieši pretī mūsu viesnīcai.
Zoodārzs no rīta vēl nebija atvērts un es aizgāju pēdējo reizi nopeldēties Vaikiki pludmalē. No rīta okeānā bija mazi viļņi un ļoti maz sērfotāju un peldētāju. Varbūt viņiem likās vēl pārāk vēss no rīta, bet varbūt viņi bija aizņemti ar parādes gaidīšanu (21.janvāris Amerikā ir svētku diena un Vaikiki pludmalē desmitos no rīta bija paredzēts svētku gājiens). Pēc peldēšanās nepilnas stundas laikā izskrēju caur zoodārzu. Pārāk daudz zvēru tur nebija (zoodārzs ir nesen izveidots un ar katru gadu paplašinās), bet esošos bija patīkami aplūkot. Tālāk ievietoju apskatei dažas zoodārza iemītnieku bildes.
Mana zoodārza apmeklējuma ieplānotais laiks ātri beidzās, vēl viesnīcā bija jāsakravā mantas. Izejot pa vārtiem, trāpīju tieši uz svētku gājiena sākumu. Nofotografēju parādes dalībniekus un tālāk jūsu vērtējumam ievietoju vairākus attēlus.
Ar svētku parādes dalībnieču sveicieniem attēlos arī beigšu aprakstu par viesošanos siltajās Havaju salās. Vakarā Parklandē mūs sagaidīja uzticamais pelēcītis mazliet atšķirīgākos laika apstākļos...

ceturtdiena, 2008. gada 31. janvāris

Apkārt salai

Svētdienā mūs gaidīja pēdējā organizētā ekskursija: ar busiņu apkārt Oahu salai. Un atkal jāsaka - bija patiesi labi un interesanti. Pavisam bija 12 apstāšanās un visa kā apskatīšanas vietas, kurās katrā pavadījām 15-45 minūtes, pusdienām mazliet vairāk. Ieguvām gan vispārēju priekšstatu par dabas un objektu dažādību, gan arī noskaidrojām, ko būtu vērts kārtīgāk apskatīt, ja iznāks šajā salā vēl atgriezties. Dzīve ir gara, kas zina.

Ja jau pirmā bilde bija par plantācijām, tad ar tām arī sāksim. Tā kā klimatiskie apstākļi ir lieliski, te aug viss kas, lauksaimnie-
kiem tik pašiem jāizrēķina. Un rēķina viņi arī ne pa jokam. Tradicionālā kultūra ir bijusi cukurniedru audzēšana un agrāk vai visu šīs un citu salu lauksaimniecisko daļu tās aizņēmušas, tagad cukurniedres lielos apjomos audzētas te vairs netiek. Neatmaksājoties.

Tiesa gan, mazos apjomos tās šur tur aug vai tiek audzētas un tūristiem domātajos veikaliņos šo to no cukurniedru produktiem var iegādāties vai nogaršot - tak jau ilgu laiku tās ir bijušas salu iztikas avots. Vairākās vietās esot apskatāmas arī vecās plantācijas ar ēkām un rīkiem - jau kā brīvdabas muzejs. Mums gan neiznāca laiks tādā pabūt.

Arī otras tradicionālās kultūras - ananāsu audzēšanas apjomi strauji samazinās: Filipīnās tos varot lētāk izaudzēt. Tiesa gan mūspuses veikalos Doles produkcija ir nopērkama diezgan plašā sortimentā. Skaistus ananāsu laukus ar lieliem "čiekuriem" mums redzēt neizdevās, tālab Voldiņš nobildējās pie tādiem ananāseļiem, kādus nu mēs redzējām. Bet durstīgo ananāsu lauku ceļmalās tomēr vēl bija diezgan daudz.

Kad vēl tikai posāmies uz salām, Gundars mūs brīdināja, lai svaigos ananāsus sapērkamies un saēdamies vēl Takomā - te tie esot lētāki. Un viņam bija taisnība: ja Takomā tos var nopirkt par 3 dolāriem gabalā, tad Oahu plantācijas veikalā tie maksāja 6 dolārus! Kur ir atšķirība - nezinām, jo Oahu nenopirkām. Tiesa gan, vispār "sadusmojāmies" uz jauko Doles plantācijas veikaliņu - ja citur iepriekš saldējums maksāja ap 3 dolāriem, tad šie par savējo ananāsīgo prasīja 4,7! Nenopirkām.

Ko tad viņi te audzē? Šeit, Amerikā, ļoti slavena (un dārga) ir Havaī kafija. Tā gan esot ievestā kultūra, bet ideāli augot šejienes klimatā un gan Dole, gan citi lielie plantatori patlaban būtiski palielinot platības. Tiesa gan, kafijas koks ilgāk nekā ananāss vai cukurniedre jāaudzē, līdz sāk ražot. Tāpēc šī nomaiņa, par laimi, notiekot pamazām. Protams, tas ir kafijas koks, ko redzat bildē. Pašas "ogas" nav ēdamas, kafijas pupiņas ir vidū - sēkliņas.

Jā, aug arī banāni, tiesa gan tie ir daudz mazāki, par parastajiem veikalā nopērkamajiem un ne milzīgās platībās, bet vienalga, bija patīkami un interesanti tos ieraudzīt. Visparastāko - kokosriekstus šoreiz pat neminēšu.

Šī ir ļoti jaukas vietiņas izkārtne: te varēja ne vien jauko makadamijas riekstu un kafijas veikaliņu izstaigāt, bet arī nogaršot vai visu riekstu izstrādājumu veidus un arī vietējo kafiju padzerties. Bez maksas un bez limita. Tā kā mēs ap to laiku jau bijām tīri labi izsalkuši, un gan dažādi "apviļātie" rieksti, gan kafija bija patiesi labi, tad mēs katrs pamanījāmies vai 3 reizes "nodegustēt". Te cenas bija normālas, bet es jau biju pamanījusies krietnus riekstu krājumus iepirkt veikaliņā blakus viesnīcai. Ekonomistes prieks: praktiski par tādu pašu cenu.

Bet nu jau pietiks lauksaimniecī-
bas, apskatiet labāk kaifīgi apzīmēto autiņu, ko steigā bildējām (jo viņš brauca projām) vienā no savām "pieturām". Šeit nav daudz tādu. Par ceļiem runājot jāatzīst, ka tie nav gluži tik labi kā kontinentā: ik pa brīdim ir kādi negludumi, bet, protams, ne jau tādas bedres kā Latvijā. Sajūtot šos negludumus, paši nosmaidījām: ātri gan cilvēks izlaižas un pie labiem ceļiem pierot. Atcerējos ārkārtīgi komisku lietu no mūsu Orlando ceļojuma: kad braucām "Āfrikas safari" ekspedīcijā, tur pa "savannu" bija sarkanīga betona "dubļu rises" uztaisītas - efektam. Jāsaka, ticami bija izdevies, Voldiņš uzrāvās un mums ar Andri tad bija lielā jautrība.

Bet nu atpakaļ Oahu. Te redzams skaists H3 ceļa gabaliņš. Jau rakstījām, ka ar H Amerikā atzīmē tikai vissvarīgākos - starpštatu ceļus, kurus finansē valdība. Parasti tie ir simtiem un tūkstošiem jūdžu gari un patiesi savieno štatu virknes, kamēr te tādu ir 3 un tie kopā ir pārdesmit jūdžu gari. Visjaunākais un īsākais esot H3. No idejas līdz tā izbūvei esot pagājuši 37 gadi: 30 gadus esot tiesājušies "par un pret", pēc tam 7 gadus būvējuši. Tas jau tā kā pazīstami izklausās, vai ne? Šie esot vai visdārgākie H ceļi Amerikā: gan tāpēc, ka te vai viss jāieved un tāpēc dārgs, gan tāpēc, ka te kalniem pārejas nav taisītas, vienkārši izrakti vai izspridzināti tuneļi. Patreiz, kad pie mums Takomā rekordsniega dēļ slēgti abi lielie ceļi, kas iet pāri Kaskādes grēdai, tas liekas prātīgs, kaut dārgs risinājums.

Mūsu visskaistākā vilšanās bija pusdienošanas vieta. Busiņš kādu brīdi rāpās prom no okeāna, augšā kalnos, līdz sasniedzām pasakainā vietā uzbūvētu golfa klubu, kura restorānā tad nu mūs gaidot superpusdienas. Labi. Iegājām, atvērām ēdienkarti un mūsu izmisums bija tāds pats kā Taņai pirms kāda laika (viņa arī savās piezīmēs līdzīgu piedzīvojumu apraksta): galvenā ēdienkartes sastāvdaļa bija sviestmaizes (sandwich)! To bija vairāk par desmit veidiem. Citi ēdamie - kaut kas pa vienam. Pie tam - NEKĀ no vietējiem augļiem vai ēdieniem. Tas pats, kas Bostonā, Atlantā vai Sietlā. Vai tiešām dēļ maizītēm tādā vietā restorāns jābūvē?

Andris bija tik dusmīgs, ka aizgāja golfa laukumus pafotografēt. Un pareizi darīja, jo mums tagad ir lieliskas bildes: dažas jums tiks tūdaļ, daļa - galerijā. Gan lieliskā klimata, gan skaisto dabas skatu dēļ, salās ir ļoti daudz golfa laukumu un visu laiku kādā no tiem notiek lielas sacensības. Šī laukuma saimnieki lielās, ka viņējais esot sarežģītākais pasaulē. Var jau būt, bet skaisti gan.

Kamēr īstie golferi kaut kur pa plašajām ārēm ņēmās, mūsu uzmanību piesaistīja mācību laukums, kurš turpat restorāna logu priekšā bija. Tīri labs bumbiņu daudzums laukumā, vai ne? Cilvēki čakli mācījās, bet mums sevišķi patika bildē redzamais "kombainiņš", kurš patiešām vāca izmētātās bumbiņas!

Un ir jau arī ko vākt, ja nemākuļi uz laukumu dodas šādi! Pie viesnīcas izejas bija automāts, no kura ikviens varēja sev spainīti vai pāris ar bumbiņām piebērt. Vairums gan ar 1 spainīti staigāja, šis bija izcilākais eksemplārs. Nav laikam tas golfs nemaz tik viegla spēle, kā izskatās...

Apmēram puse no mūsu svētdienas pieturām bija pasakainās dabas baudīšanas vietas, vairums no tām - saistībā ar okeānu. Šeit ir bildēta, kā mums teica, pasaulē labākā sērfošanas pludmale. Februārī te notiekot pasaules mēroga sacīkstes - tad viļņi esot vēl sērfīgāki nekā tagad. Un pasakaina smilšu pludmale.

Un redzējām arī šo: ja ne pasaulē, tad vismaz Havaī noteikti visbīstamāko pludmali: viļņi te tikpat labi kā iepriekšējā, bet reiz no vulkāna plūdušās lavas straumes pludmali aizstājušas ar briesmīgi asām virs un zem ūdens radzēm. Vai katru gadu, par spīdi aizliegumiem un brīdinājumiem, kāds te pamanoties aiziet bojā. Mēs bijām prātīgi.

Jā, Latvijas smilšainās vai pat akmeņainās pludmales tikai tad iemācās novērtēt, kad ir arī kas cits redzēts. Oahu nemaz nav daudz vietu, kur var okeānā peldēties! Daudzviet okeāna krasts ir tāds kā šajā bildē: pa vidu starp pludmali un asajām klintīm: vienkārši klintskrasts.

Tas, ko šeit redzat, nav "piesmērēts ūdens" - tas ir super-
aizsargājams superretums: seklūdens koraļļu audze. Tiesa gan, tā ir tik skaistā vietā un salīdzinoši tik viegli pieejama, ka vietējā vara apsverot iespēju to slēgt bradātājiem un atstāt tikai apskatei no augšas - lai atkopjas. Savu ziņkārīgo degunu tiem pavisam klāt piebāzt mums nesanāca, par to drusku tā kā žēl, bet visu jau nevar paspēt.

Un tad jau viss - diena bija aizskrējusi. Vēl tikai izmetām līkumiņu pa slavenību apartamentu rajonu un viesnīca bija klāt.

otrdiena, 2008. gada 29. janvāris

Disneja parka Epcot bildes

Pārmaiņus Havaju salu garajiem aprakstiem, ievietoju nelielu bilžu galeriju no Orlando pilsētas Disneja parka apmeklējuma. Bilžu nav daudz, jo pirmajā dienā parkā ieradāmies tikai dienas otrajā pusē. Dažādu valstu skaistās pilsētu kompozīcijas vakara krēslas dēļ vairs nevarēja nofotografēt. Īsai atslodzei parka Epcot apmeklējuma pirmās daļas attēli. Saite un interneta adrese:

http://www.poga.lv/photos/parklande/sets/set:22801/

pirmdiena, 2008. gada 28. janvāris

Melnās smiltis un citi vulkāniskie brīnumi

Nākamā diena pēc Pērlhārboras apmeklējuma mums sākās nežēlīgi agri: lejā pie viesnīcas busiņš mums pakaļ bija jau 4.55 (!!!) un mūs gaidīja visgarākā piedzīvojumu diena. Tā sākās ar lidojumu - jā, jā, jūs nepārklausījāties un arī bildīte pareizi rāda mūsu galamērķi. Mēs lidojām uz "vulkānu salu" jeb lielāko no Havaju salu grupas salām. Tai ir divi nosaukumi "Lielā sala" (jo daudzkārt lielāka par pārējām septiņām kopā ņemtām) vai "Havaī" - tieši viņa devusi nosaukumu visai grupai. Paliksim pie "Lielās", lai viss galīgi nesajūk.

Dodoties ceļojumā zinājām, ka ir arī "vulkānu sala", taču bijām nosprieduši, ka šoreiz aprobežosimies tikai ar Oahu. Nesanāca: Expedias brokastīs tik jauki par šo tika stāstīts un piedāvāts jau gatavs vienā dienā iespiežams ceļojums, ka mēs tomēr nenocietāmies un izlēmām lidot. Lidojums ilga ap stundu. Nav daudz vietu pasaulē, kur var vērot vulkānisko pasauli darbībā. Un atkal jāsaka: nenožēlojam ne mirkli. To nevar salīdzināt ar kultūras centra apmeklējumu, bet bija vismaz tikpat iespaidīgi. Ģeogrāfijas un ģeoloģijas diena. Attēlā redzat mūsu busiņu un šoferīti.

Te redzat praktiski pirmo skatu, kas arī mums atklājās. Tikko bija nolijis kārtīgais ikrīta lietus, viss tīrs, svaigs un gluži bezkaunīgi zaļš. Bet pievērsiet uzmanību melnajiem akmeņiem. Tas nav gaismas radīts efekts, tās ir paliekas no vulkāniskās lavas upes vietā, kur tā reiz ietecējusi okeānā. Visekstrēmākais ko tūristiem reizēm izdodas redzēt, ir vietas, kur verdošā lava patlaban satiekas ar okeānu. Diemžēl tikdaudz veiksmes mums šoreiz nebija: patlaban neesot nevienas lavas straumes, kas ieplūst ūdenī radot varenus tvaika mākoņus. Varbūt nākamreiz. Bet katrā ziņā - tālāk ar melnajām sastingušās lavas straumēm un laukiem saskārāmies bieži.

Kā jau vulkāniskā salā, daba šeit ir krāšņa, bet žēlastības nepazīst. Sākumā mēs brīnījāmies, kāpēc te nav kā Honolulu hoteļi līdz pašai ūdensmalai, bet gids paskaidroja pavisam prozaiski: aptuveni reizi 20 gados šo salu skarot KĀRTĪGS cunami, un tie parasti nākot tieši šajā skaistajā līcī iekšā un noslaukot visu. Tālab pilsēta esot "pacelta augstāk" un lejpusē krastmalā vien parks atstāts. Paskatieties tiltiņa savdabīgo formu - tas esot celts kā atgādinājums par cunami. Droši vien interesanti pa tādu paieties, mums šoreiz nesanāca.

Attēlā redzams Varavīksnes ūdenskritums. Jā, arī mēs varavīksni te neieraudzījām (pārāk nesen lietus bija beidzies, saulīte vēl nebija izlīdusi no mākoņiem). Kompensācijai piedāvāju mazu ģeoloģijas stāstiņu. Ģeoloģiski Havaī salas esot atlūza no Austrālijas, ne Amerikas. "Vecās salas", kā Oahu esot ap 3 miljonu gadu atpakaļ radušās, bet šī esot visjaunākā - ap 1 miljonu un joprojām turpinot augt, jo vulkāniskie procesi nav apstājušies. Tā kā vulkāniskie ieži ir samērā trausli, Oahu okeāns jau krietni "ēd nost" - redzējām savām acīm.

Tieši šajā salā ir visskarbākie kontrasti: no neprātīga zaļuma, līdz tuksnesim un lavas laukiem, ir arī sniega klātas kalnu virsotnes un kārtīgi vulkānu krāteri. No visa pa druskai redzējām un rādīsim jums arī: tagad vai galerijā. Vienīgi sniegotā virsotne uz tik mazu brīdi pazibēja, ka netika nobildēta.

Kā jums patīk šis melnums? Atkal jāsaka, tas nav gaismas efekts, tas ir milzīgs vulkāniskās lavas lauks: braucām, braucām pa zaļiem džungļiem, līdz tie pašķīrās un... Mums mutes palika vaļā. Šī "upe" okeānu sasniegusi jau kādus gadus atpakaļ, tālab tagad pa to devāmies uz melno smilšu pludmali. Apmēram 10 minūšu gājiens pa lavas laukā iezīmēto taciņu bija lielisks, taču drusku neomulīgs arī... Un tad pēkšņi okeāns!

Te nu abu stihiju: reiz verdošās lavas un okeāna attiecības redzējām visā skaistumā: gan spoži melnas klintis, kas ar lielajiem viļņiem cīnās, gan šīs cīņas rezultātus: melnus oļus un melnsmilšu pludmali - tas viss ir okeāna sadrupināti un noapaļoti vulkāniskie ieži. Iespaidīgi. Interesanti, ka vulkāniskie ieži ir vieglāki un poraināki par "parasto" akmeni, tālab melnās smiltis viļņi krietnāk nēsā uz priekšu un atpakaļ. Pabradāju: ūdens pasakaini silts, bet nopeldēties nebija īsti ne laika, ne drosmes.

Un bioloģijas mācībstunda mums arī bija tepat. Bildē redzams veids, kā vulkāniskās salas ātri vien kļūst zaļas: ar superauga kokosrieksta palīdzību. Augsnes vēl nav, bet sabirušajiem vai cilvēku saliktajiem kokosriekstiem čaumalā ir barības vielas, kuru stādiņam pietiek pat vairākiem gadiem! Un tā var zaļums sākties, jo arī citu augu sēklas, ko vējš vai putni atnes arī omulīgi iekārtojoties šajās kokosriekstu oāzītēs un braši augot.

Šajā un iepriekšējā bildītē redzamās kokosriekstu oāzes nepārprotami ir cilvēku darbs. Bet tas bija gan priekš mums interesanti, gan arī salai labi - ātrāk tiks pie augsnes un salinieki varēs sākt lietot okeānam atkarotās platības. Vecākā vulkāniskajā augsnē viss aug griezdamies: šīs salas iedzīvotāju pamatnodarbošanās ir visvisāda lauksaimniecība. Trīs visienesīgākās lietas: ziedi (par tiem vēlāk), makadamijas rieksti un kafija - tā te izaugot izcila. Tiesa, paši salinieki ir mazliet noraizējušies par salas dabisko augu valsti, jo visas šīs ienesīgās kultūras ir ienācējas.

Pēc tam devāmies uz "lavas skulptūru" parku. Pavisam prozaiski - te var redzēt, kas notiek ar kokiem, kas stājas lavas straumes ceļā. Lielākā daļa no tiem vienkārši sadeg, bet daži, vai nu resnāki, vai cietāki, nepaspēj sadegt uzreiz, tad ap tiem lava sastingst veidojot vai līdz 2 m augstu skulptūru. Upe aizplūst tālāk, "skulptūra" paliek un lēnā garā turpina dedzināt iekšā palikušo koku. Kad tas izdeg, skulptūra gatava: akmens ārpuse ar tukšu vidu, jo koka vairs nav. Iespaidīga pastaiga.

Pusdienojām kafejnīcā vulkāna krātera malā. Iespaidīgs skats, jo vislielākais šejienes krāteris (nesatraucie-
ties, vulkāns patreiz ir pierimis) diametrā ir pāri 2 kilometriem. Iespaidīgs skats. Pēc tam devāmies ar busiņu apkārt un iekšā krāterī, cik nu tas ir atļauts. Pirmie ar saviem pēc sēra smirdošajiem tvaikiem mūs sagaidīja "vulkāniskie caurumi" - nezinu kā citādi tos nosaukt. Tie lieku reizi apliecināja, ka vulkāns patlaban ir tikai iesnaudies, bet kaut kur dziļi apakšā elpo, krāj spēkus...

Vulkānisko procesu sasodīti pievilcīgo, bet neaprēķināmi nežēlīgo dabu vietējie respektējuši, ieviešot sev dievieti Peli ar mirdzošām acīm un melnas lavas matiem. Kā redzat, pat Voldemāram savajdzējās ar viņu tuvāk iepazīties. Bet vietējie ir arī bezgala praktiski - melnie un ne īpaši cietie akmeņi labi pakļaujas apstrādei un (līdzīgi kā šūnakmens Latvijā) plaši tiek izmantoti būvniecībā. Un tad top stilīgas poraini melnas mājas.

Pēc brītiņa busiņš mūs ieveda vienu līmeni zemāk - uz tāda kā "balkona" krietni tuvu krātera plakanajam dibenam (nu taisni kā sasalis ūdens) un mēs varējām doties nelielā pastaigā pa to. Piķis un zēvele vārda tiešā nozīmē. Akmeņi, akmeņi, sēra tvaiki un izgulsnētas dzeltenas sēra savienojumu kaudzītes vai plankumi. Komplektā vēl silts, bet stiprs vējš. Vienubrīd tiešām likās, ka acis izkodīs, nācās krietni pielikt soli. Īsta "Mēness ainava". Un, izrādās, tiešām tik tuvu īstajai, ka amerikāņi savas Mēness ekspedīcijas tiešām šeit esot gatavojuši.

Pēc pirmā milzoņa, apskatījām vēl vairākus "normāla lieluma" vulkānu krāterus. Bija interesanti, jo filmās redzētie parasti ir tik veci, ka tajos jau ezeri ērti iekārtojušies, šeit tā nav: dibeni visiem lavas gludi, bet vai visiem arī pa kādai tvaika vai dūmu strūklai - neguļ vis! Tikai izliekas. Un ik pa kādiem gadiem vienā vai otrā vietā atkal jauna lavas straume uzrodas un lauž sev ceļu uz okeānu. Ja atvērsiet šo bildi visā lielumā, var redzēt, ka vulkāna krāterim burtiski pa vidu-diagonāli starp abām "dūmu kaudzēm" pāri iet tāda kā svītra: tā ir gājēju taka, kas tur iekārtota. Interesants fakts: kad izvirdums jau beidzies, vismaz 30 gadi paejot, kamēr lava krāterī atdziest tik tālu, ka pa to var staigāt.

Bet nu jau pietiks šausmonību. Lielā sala ir slavena arī savām milzīgajām orhideju audzētavām! Vienā arī mēs paviesojāmies. Pasakaini. Gaidiet, kad Andris ieliks galeriju, jo sabildēts tika daudz. Un dažas orhideju šķirnes arī smaržoja - tas man īpaši patika.

Arī jocīgā vaska puķe antūrija te nav nokļuvusi nejauši: tieši Lielajā salā esot pasaulē vislielākās to audzēšanai atvēlētās platības. Mēs arī redzējām lielas platības, kur tādās kā vieglās ar melnai agroplēvei līdzīgu materiālu apklātās "siltumnīcās" (droši vien, ka patiesībā "vēsumnīcās") tās tiek audzētas. Redzējām arī makadamijas riekstu un papaijas, kā arī kafijas plantācijas.

Tikai tagad bildē tā kārtīgi iekļuvis koks, kas mūs sajūsmināja jau no pirmās dienas - tā lapotne ir plaša kā lietussargam un šeit jau mīlīga paēna ir zelta vērta. Gids mums praktiski paskaidroja, ka šī lapotne esot ārkārtīgi laba ne vien piknikiem, bet arī militāristiem - daudz un labi zem tās varot paslēpt. Nu ja, līdz pat mūsdienām Havaī ir pamatīgas militārās bāzes.

Nobeigumā papildinām autiņu numurzīmju kolekciju: ja mūsu štats ir "mūžzaļais", Florida - "saulainais", tad šis gluži vienkārši ir "Alohas" un varavīksnes štats. Jauki. Un varavīksnes Oahu redzējām vai katru dienu - būs arī kādā bildē.