otrdiena, 2008. gada 15. janvāris

Kopsavilkums

Droši vien jau pamanījāt, ka šonedēļ čaklais emuāra rakstītājs bija Andris. Tā sanāca, jo es ņēmos ar savām disertācijas lietām, cerībā tās uz priekšu pavirzīt (turiet īkšķus!). Bet nu atkal visu patlaban iespējamo esmu izdarījusi un varu kaut ko uzrakstīt - no sirds, sev un jums par prieku.

Kopumā par Orlando: mums PATIKA un labprāt mēs tur atgrieztos vēl (kas zina...). Kāpēc? Daļa no jums ir dzirdējuši manu mīļo teicienu, ka man kā konsultantei vai pasniedzējai kaut ko jaunu sākot, vispirms ir "pacienti" un tikai otrajā un tālākajās reizēs "klienti" - kad visu jau zini, viss viegli un labi padodas. Nu tad mēs Orlando arī ik pa brīdim jutāmies kā "pacienti" - it kā jau Lisa (super un paldies) mums daudz ko izstāstīja, bet bija arī kļūdiņas un nezināšanas ik pa laikam. Otro reizi turp dodoties mēs jau šo to darītu citādi, paspētu vairāk un vispār...

Ko varu ieteikt? Brauciet uz Orlando! Tas ir vērts: gan bērniem (nu, ar dikti sīkiem gan ne, viena baurošana vien būs), gan tikai pieaugušiem. Nav tā, ka tur tikai karuseļzirdziņi un mikimauši būtu. Tieši otrādi, to klātbūtni mēs praktiski nejutām, ir ļoti daudz interesanta tieši pusaudžiem un pieaugušajiem. Galu galā mēs, tagad pieaugušie, savā bērnībā neko tādu redzējuši neesam.

Ne par velti varēju izlielīties, ka ūdensparkā abi ar Voldemāru izbraucām VISU iespējamo, Jūrmalas akvaparkā visu neesam izbraukuši. Kāpēc? Man šķiet, ka mūsējie mazliet ar tiem ekstrēmiem pārspīlē, šie bija "kutinoši", bet labi.

Interesanti bija visu to impēriju vērot arī no biznesa viedokļa - kā lietas ir organizētas un notiek, kā cenas veidojas... Skatījāmies, salīdzinājām, diskutējām savā starpā... Tā teikt, strādājām arī, ne tikai izklaidējāmies. Vēl nav iznācis laika Orlando vēsturi paskatīties, bet mūsu sajūta ir tāda, ka tā pilsēta un plaša viņas apkārtne (viss purvā, kas lieliski izkopts) uz tūristiem vien turas. Viesnīcas, suvenīru veikali un dažnedažādas atrakcijas (cik daudz visa kā vēl gribējās, piemēram, purva tūri ar jocīgu motorlaivu ar aligatoru vērošanu...).

Andris jau rakstīja, ka turienes uzņēmējiem izdomas netrūkst (nu ja, konkurence!) un gan viesnīcas, gan atrakciju parki, gan pat suvenīru veikali (tūristu mulsināšanas nolūkā tos bieži nosauc par Factory outlet ir ne vien milzīgā skaitā, bet arī ar izdomu noformēti - šim stāstam ilustrācijā saliekam dažas kaifīgākās ēkas, kas rindā bija gar ielas malu mūsu viesnīcas tuvumā - tur pēdējās dienas rītā pagājāmies un pafotografējām.

Ielieku arī pāris bildes no mūsu viesnīcas numuriņa (54 dolāri par nakti, bija mikro ledusskapītis un kafijas automātiņš, kurā liekamās kafijas paciņas katru dienu atjaunoja. Viena istaba, tā nosacītā virtuvīte un, protams, labierīcības.

Šeit iemācījāmies arī vienu lietu par viesnīcu biznesu: salīdzinoši vislētākās viesnīcas ir tur, kur to ir daudz. Mēs sākumā domājām otrādi: ja jau visi brauc uz Orlando, tad tur viesnīcas būs dārgas... Nekā. Bet priekš mums izdevīgi. Skatīsimies kā sanāks citos ceļojumos.

Es patlaban vēl aizbildinos gan ar disertāciju, gan kakla problēmām un izlaižu skriešanu, tāpēc Andris viens pats vēroja nupat uzziedējušo ķiršu koku. Pielieku jums par prieku arī - tāds ir janvāris Takomā. Bet šorīt mašīnas atkal bija apledojušas. Un ķirsis dzīvs un turpina ziedēt...

Pie viena šis lai ir arī "atprasīšanās stāstiņš" - kādu laiku atkal pie datora būsim neregulāri, jo dodamies kārtējā ekspedīcijā. Mūsu mērķis - pārbaudīt, vai mēs esam tie, kas uz siltajām zemēm aiznes aukstuma rekordus. Atkal lidosim un atkal 6 stundas pa diagonāli uz leju, tikai šoreiz uz otru pusi - mūsu gada 6 dienas Havaju salās (konkrēti - Oahu). Pagaidām tur ir silts.

pirmdiena, 2008. gada 14. janvāris

Disneja Holivuda

Pēc ūdens priekiem dienas atlikušo daļu nolēmām pavadīt Disneja Holivudā. Parkā ieradāmies kad jau sāka krēslot. Bija svētdiena un Disneja Pasaulē svētdiena nesezonā (kas sākās tieši ar šo svētdienu!) ir īsā diena. Holivudas studijas darba laiks bija noteikts līdz septiņiem vakarā, tomēr daudzas atrakcijas slēdza jau piecos - mūsu acu priekšā. Izstaigājām un apskatījām parka galvenās ielas, dažādu pilsētu un ielu maketus. Filmā no ielas puses varētu arī pieņemt, ka tā ir īstā pilsēta, bet no pagalma puses bija pilnīgi cita aina (var paskatīties nākošajos divos attēlos).
Augstāk ievietotajā attēlā ir redzama viena no Disneja Holivudas galvenajām ielām. Fonā redzams 13 stāvīgs krēslas zonas tornis, kurā tika piedāvāta atrakcija ar dažadiem iepriekš neizpaustiem šausmu draudiem, kas jebkuram torņa apmeklētājam iedveš milzīgas bailes (nu mežonīgi spiedzieni skanēja no turienes). To mēs neizbaudījām, jo uz torni bija jāstāvrindā 80 minūtes. Ja mēs to būtu izvēlējušies, tas varētu būt pēdējais pasākums šajā parkā.

Paspējām izbaudīt divas atrakcijas. Vienā, izbraucot ar vilcienu pa dažādiem labirintiem, apskatījām amerikāņu kino attīstības vēsturi, kā arī dažus kadrus no atpazīstamām amerikāņu filmām. Bija ļoti interesanti.

Otra atrakcija bija braukšana ar starpzvaigžņu kosmosa kuģi un karošana galaktikā ar dažādiem briesmoņiem ("Zvaigžņu kara" epizode). Voldemārs no šīs atrakcijas atteicās, viņam tā kratīšana kaut kā nepatīk. Izkratīja jau labi, bet man tie uzbrukošie briesmoņi no multfilmām nelikās interesanti - vecums vairs nav tas. Bez šīm divām atrakcijām paspējām noskatīties arī divas izrādes. Vienā tika demonstrēts, kā tiek uzņemta piedzīvojumu filma. Nākošā attēlā redzama izrādes afiša.

Izrādē uz skatuves bija īsta iedarbināta lidmšina, kas griezās riņķī pa uzņemšanas laukumu, neiztika arī bez kautiņiem un automašīnām, no kurām tika šauts un izrādēs beigās tika demonstrēts grandiozs sprādziens - tieši tāds, kā filmās autiņi sprāgst. Diezgan iespaidīgi.

Viena no grandiozākajām bija pēdējā izrāde - lāzeršovs, kas notika milzīgā arēnā. Izrāde bija par Amerikas vēsturi ar dažādiem fantastikas elementiem. Protams, tajā piedalījās arī Disneja personāži. Bija fantastiskas gaismas, attēli uz izsmidzināta ūdens, vienā epizodē pat tika aizdedzināts liels ūdens laukums, kas atradās pirms skatuves. Pa milzu kanālu, kas lokveidā šķīra skatītājus no skatuves, visā izrādes laikā pārvietojās gan indiāņu laivas, gan Disneja varoņi ar dažādiem braucamrīkiem. Izrāde sākās pusseptiņos un ilga vienu stundu. Apskatei ielieku dažus zīmīgākos attēlus (fotografēti tumsā). Pirmajā attēlā var redzēt aptuveni vienu trešdaļu no skatītāju tribīnēm. Otrais ir attēls uz smidzinātas ūdens strūklas, bet tālāk viss ir saprotams arī bez komentāriem.
Ar šo grandiozo izrādi mēs beidzām Orlando Disneja Pasaules apmeklējumu. Nākošā dienā vēl paklaiņojām pa viesnīcas apkārtni, daži arī pamēģināja peldēties viesnīcas baseinā. Par to uzrakstīsim rīt. Ceram, ka esat ievērojuši kā laiks tomēr mainījās uz siltāku: pirmajā dienā bijām biezajās jakās, otrajā tikai džemperos, trešajā - krekliņos, bet ceturtajā tikām arī līdz peldkostīmiem. Kas zina, kā būtu bijis, teiksim, septītajā dienā.

svētdiena, 2008. gada 13. janvāris

Pludmales diena

Laika apstākļi Floridā mūs daudz nelutināja. Bijām paņēmuši vasarīgu apģērbu, bet dabūjām izbaudīt vēl vēsāku laiku, kā pie mums Vašingtona štatā. Laika ziņās siltu laiku Orlando solīja tikai mūsu pēdējās divās apmeklējuma dienās. Tā kā pēdējā dienā mums bija nepieciešams savlaicīgi ierasties lidostā, tad pirmo no siltākajām dienām ieplānojām pavadīt pie ūdens.

Disneja Pasaule piedāvāja divus ūdens parkus: "Blizzard beach (sniega vētras pludmale) water park" un "Typhoon lagoon water park". Pēs vairāku dienu salšanas par sniegu mums nebija liela interese, tāpēc nolēmām apmeklēt Taifūna lagūnas parku. No viesnīcas izbraucām pēc astoņiem ar viesnīcas organizēto autobusu. Tranzītcentrā iegādājamies biļetes uz Taifūna lagūnas parku, bet sapratām, ka visu dienu pavadīt saulē diezin vai spēsim un nopirkām papildus biļetes jebkura cita parka apmeklējumam. No tranzītcentra uz parku braucām ar autobusu, kurš pa ceļam vēl savāca braucējus pie vairākām viesnīcām un no Disneja Pasaules komerccentra (komerccentru šoreiz neapmeklējām, lai gan par to nebija jāmaksā).
Kad nokļuvām pie Taifūna lagūnas parka, diena jau bija iesilusi. Vēja nebija, pie debesīm spīdēja spilgta saule. Iznomājām dvieļus, sameklējām ģērbtuves, pārģērbāmies pludmales apģerbā un pludmalē rezervējām krēslus.
Iekārtojuši pludmalē apmešanās vietas un iesmērējušies ar aizsargkrēmu pret saules apdegumiem, devāmies izlūkgājienā lai noskaidrotu, kas šajā parkā tiek piedāvāts. Galvenā atrakcija, kas attaisno šī parka nosaukumu ir "taifūna" radītais vilnis, bet to aprakstīšu mazliet vēlāk. Patreiz īsumā uzskaitīšu kādas atrakcijas mēs izbaudījām. Visu neesmu nofotografējis, jo mans fotoaparāts nebija ūdens izturīgs, uz atrakcijām to vienkārši neņēmu.
Attēlā redzams kanāls, kurā nesteidzīgi ar gumijas balonu 20 minūtēs var apbraukt riņķī parkam. Fotografēju pēcpusdienā, kad daļa braucēju izkāpuši krastā, bet "aizmirsuši" kanālā balonus.

Pirmās atrakcijas, ko izbaudījām šajā ūdens parkā, bija dažādu grūtības pakāpju braucieni no kalna pa izveidotiem strautiem. Pirmais nobrauciens bija vienkāršāks, bet katrs nākošais izveidots tā, lai braucējus kārtīgi izkratītu pa tramplīniem un izmērcētu ūdenskritumos.

Tālāk sekoja dažādu grūtības pakāpju šļukšana pa līkloču caurulēm. Tās visas tika izmēģinātas, lai gan pie šīm atrakcijām bija diezgan garas rindas.

Viena no ekstremālākajām atrakcijām bija braukšana ar divvietīgu vai trīsvietīgu gumijas laiviņu pa cauruli. Caurule bija uzstādīta tā, ka braucieni notika gan no kalna, gan pret kalnu ar dažādām virāžām diezgan lielā ātrumā. Pašās beigās laiviņas tika izmestas no caurules ezerā.

Tālāk ievietošu dažus lielā viļņa attēlus. "Taifūna" radīto vilni mēs ar Voldemāru izbaudījām vairākas stumdas. Atrakcija notika sekojoši: pludmalē atskan trauksmes zvani un sirēnas, īsi pēc tam nogrand tāds kā pērkona dārds un pie ūdenstilpnes tālākās sienas tiek izveidots aptuveni trīs metrus augsts vilnis, kas ar lielu ātrumu gāžas pāri visai lagūnai. Šo atrakciju izbauda loti daudz apmeklētāju, citi piepeld gandrīz līdz pašai sienai, kur rodas vilnis, bet lielākā daļa gaida vilni pie robežas, kur dziļums vēl nav pāri galvai. Mēs izmēģinājām visus variantus. Virs viļņa noturēties nav iespējams. Visvienkāršākais veids, kā izbaudīt viļņa spēku ir īsi pirms viļņa aizturēt elpu un brīvi ļauties vilnim. Vilnis aizmet peldētājus 10 un vairāk metrus tālu. Galvenais ir uzmanīties lai negūtu traumas saskaroties ar citiem viļņa aizmestajiem peldētājiem. Jauns vilnis tiek veidots apttuveni ar minūtes intervālu. Var paspēt aizpeldēt līdz vietai, no kuras iepriekšējais vilnis peldētāju aizskaloja.
Ūdens atrakciju parkā nodzīvojām līdz plkst trijiem. Ādas apdegumus neviens no mums nedabūja, laikam būs bijis ļoti labs aizsargkrēms.
Tālāk devāmies uz nākošo parku: "Hollywood studios", bet par to nākošā aprakstā.