ceturtdiena, 2007. gada 13. decembris

Ar kādām automašīnām brauc amerikāņi


Amerika ir liela valsts ar daudziem štatiem un katrā no tiem ir daudz kas atšķirīgs. Tā kā nekur dikti tālu vēl neesami bijuši, te aprakstītais attiecas uz Amerikas Ziemeļrietumiem. Mēs dzīvojam Takomas pilsētas nomalē - Parklandē. Centrā ir daudz augstceltņu, bet Parklandē dominē vienstāvu dzīvojamās mājas, kā arī divu vai trīs stāvu daudzdzīvokļu mājas. Amerikāņi ar regulāriem ienākumiem cenšas iegādāties atsevišķu māju, bet daudzdzīvokļu mājās vairāk dzīvo iebraucēji, kā arī tie, kuriem izglītības trūkuma vai kādu citu iemeslu dēļ nav izdevies iekārtoties stabilā darbā. Parklandē pārsvarā ir redzamas vienstāvu mājas ar iebūvētām garažām (var aplūkot tālākos attēlos).


Protams Parklandē ir arī ekskluzīvas mājas, kas līdzinās pilīm, bet par tām citreiz, jo raksts ir par automašīnām.
Uz ceļiem var redzēt dažādu marku automašīnas (nav vēl gadījies redzēt Krievijas auto modeļus). Atšķirībā no eiropiešiem, amerikāņi brauc ar "lielām" automašīnām. Visvairāk izplatīti ir nelieli kravas automobiļi, kas tiek izgatavoti vieglo automašīnu rupnīcās. Amerikā šie kravas automobiļi tiek gan paagstināti (vienu no tiem var apskatīties pirmajā attēlā), gan pazemināti, kā tas ir redzams nākošajā attēlā (ar šo oranžstrīpaino automobīli Voldemāra skolas biedrs katru dienu brauc uz skolu).
Privātmāju pagalmos parasti ir redzami vairāki auto un kā redzams dažos attēlos, vismaz kāds no tiem ir kravas automobilis. Protams, arī Amerikā ir dažādi izņēmumi. Vieglie automobīļi ar saviem parametriem ir diezgan ievērojami. Ja Latvijā vieglo automašīnu pieskaita vidējai klasei, tad Amerikā tas ir viens no mazākajiem auto. Arī motoru jaudas ir tik ievērojamas, ka parādīt ko auto spēj ir diezgan bīstami. Dažreiz pa televīziju ziņās tiek stāstīts par pārgalvīgu jauniešu dragreisiem uz satiksmes ceļiem. Sekas parasti ir traģiskas. Mums paīstamie vietējie iedzīvotāji uzskata, ka ir amerikāņi, kas ar auto milzīgajiem izmēriem un jaudām tā sevi apliecina.
Vašingtona štatā autovadītāja apliecību var iegūt no 16 gadu vecuma. Pie Voldemāra skolas atrodas vairākas autostāvvietas. Automašīnu spektrs ir stipri dažāds. Nākošā fotoattēlā ir redzama viena automašīnu rinda vidusskolnieku autostāvvietā.
Skolnieku braucamrīki neatšķiras no pieaugušo automašīnām. Skolnieki brauc ar jaudīgām mašīnām vai arī ļoti labi uzķīlētiem veciem autiņiem. Amerikā vecus (20 gadi un vecāki) auto var redzēt samērā bieži. Mēs arī pārvietojamies ar vienu no tiem. Labie ceļi un tas, ka šo auto bleķi ziemā netiek "iesālīti", ļauj tos lietot diezgan ilgstoši. Automašīnu ilgais mūžs, to zemās cenas un nelielās degvielas izmaksas ļauj amerikāņiem bez ierobežojumiem izmantot automašīnas ikdienā. Uz ceļiem var redzēt visas automašīnu markas, bet biežāk sastopamās ir Ford un Chevrolet.
Pēdējā laikā amerikāņi par auto izmantošanu sāk aizdomāties. Kļūst dārgāka degviela. Ja dagvielas viens galons (3,785 l) septembrī maksāja 2,90 $, tad novembra sakumā jau 3,20 $. Pirms piecpadsmit gadiem galons degvielas maksāja tikai 0,99 $! Patreiz degvielas cena ir mazliet samazinājusies, kā to var redzēt nākošā attēlā, bet tas esot saistīts ar naftas cenu svārstībām pasaulē. Amerikāņi ir pārliecināti, ka degvielas cenas vēl celsies. Tas izskaidrojams ar patreizējo finansiālo krīzi Amerikā un degvielas patēriņa vairākkārtīgu pieaugumu Āzijā un Āfrikā (sakarā ar labklājības uzlabošanos šo reģionu iedzīvotāji vairs negrib pārvietoties tikai ar velosipēdiem).
Daudziem amerikāņiem automobilis ir kā otrās mājas. Tajā tiek ieturētas brokastis, pusdienas, vakariņas, kārtoti darījumi pa telefonu, izlasīti laikraksti un daudz kas vēl. Viņu ērtībai un, lai nevajadzētu gatavot ēdienu vai vārīt kafiju mājās, daudzās vietās ir izvietotas nelielas būdiņas ar uzrakstu: Draive thru, kas nozīmē, ka ēdienu un dzērienu var pasūtīt pa automašīnas logu. Divas ēdienu izsniegšānas būdiņas var apskatīt nākošajos attēls.
Daudzās vietās uz ceļiem ir izvietotas zīmes, ka braucot nedrīkst ēst un dzert. Ievietoju vienu šādu ceļa zīmi apskatei. Tai gan ir mazliet cita nozīme.
Skatoties uz šo ceļa zīmi var rasties jautājums, vai uz ceļiem kur nav uzstādīta šāda zīme to drīkst darīt?
Nobeigumā neliela piebilde. Starp mums pazīstamajiem amerikāņiem nav tādu, kas automašīnu izmanto par ēdamistabu. No tā var secināt, ka arī Amerikā visi iedzīvotāji nerīkojas vienādi. Un pēc dažiem novērojumiem nevar izdarīt viennozīmīgus secinājumus...

2 komentāri:

Unknown teica...

tā neko mašīnas skolniekiem!Lielākas par viņiem pašiem!
Esmu lasījis, ka amerikāņi jūtas drošāk lielajās mašīnās.Pēc 11.septembra esot palielinājies pārdoto džipu skaits, jo šajos lielajos kuģos viņiem esot mazāk bailes no Osama lidmašīnām :D

Jūs esat atspoguļojuši tikai džipus, vai tad nav neviena tūnēta vieglā auto?Filma ātrs un bez žēlastības taču ir no tureienes.Gribu redzēt kaut ko kas ir pielipis asfaltam un bez kravas kastes :D

Ieva, Andris un Voldemārs teica...

Būt jau ir, bet ne pārāk daudz to vieglo. Kaut kad gan jau "noķeršu" kādu bildē, un tad arī ieliksim te ;)