ceturtdiena, 2007. gada 4. oktobris

Cik maksā dzīve Amerikā

Tā kā tagad jau droši var uzskatīt, ka pirmais mēnesis Amerikā ir nodzīvots, savācu kopā visu čeku kaudzi un bankas kontu izrakstus, lai paskatītos, kā esam naudu tērējuši.

Pirmais skaitlis ir briesmīgs - laikā no manas ierašanās šeit 27.augustā līdz 1.oktobrim (banku reģistros) iztērēti 6674 dolāri (un droši vien kāds simts dolāru iztērēts čekus nesaglabājot skaidrā naudā). Pārtēriņš krietns, jo mēneša stipendija mums ir 3000, vēl Fulbraita stipendija paredz papildu 1200 dolārus sākuma izdevumiem kā vienreizēju summu. No Latvijas līdzi 1000 man bija skaidrā naudā un pāris simti dolāru Latvijas kredītkartē.

Vārda tiešā nozīmē mīnusos neesam, jo Fulbraita stipendiju maksā par 3 mēnešiem uz priekšu, bet redzēs, kā mums klāsies trešajā mēnesī... Patiesībā gan ar interesi gaidīšu oktobra "grāmatvedības rezultātus", jo ceru, ka tad atkritīs liela daļa specifisko vienreizējo tēriņu.

Tā kā man pašai gribējās zināt, kas tad cik maksā, veikalu čekus krājām (jau teicu, dažu nav - kādu 2 par degvielu un vēl kāds droši vien). Nav tur nekā slepena, tāpēc arī jums varu uzrakstīt,ko nozīmē dzīvot Amerikā (nu labi, teiksim Takomā, jo citos štatos izdevumi var atšķirties).

Lūk, kā mūsu izdevumi pa grupām apkopoti izskatās un kā tie 6674 veidojušies (skaitļus rakstu līdz komatam):

- apavi un apģērbs - šis un tas visiem trijiem, kā arī sporta apģērbs Voldemāram - viss kopā 720. Ceru, ka šis skaitlis turpmāk būs mazāks;
- apēsts ārpus mājas - labajā bufetē un citur - 4 ēdienreizes ārpus mājas - 150. Turpmāk varbūt aptuveni tāpat? Nezinu, reizēm gribas ārpus mājas arī;
- izklaides - Rainier un teātra izrāde - 65. Droši vien kaut kas tāds būs visu laiku, jo gribam taču Ameriku redzēt, summas - kā būs, tā būs;
- degviela - 301 - bijām domājuši, ka būs vairāk. Sarēķinājām, ka Voldemāra vadāšana uz skolu (2 braucieni turp un atpakaļ 5 dienas nedēļā) veido 200. Ja kaut kur tālāk brauksim, tad noteikti būs vairāk. Bet ne jau tādēļ tikai mājās vien sēdēsim;
- kadiljaks, neskaitot degvielu - 914 - apdrošināšana 6 mēn., nez kur pazūdošie šķidrumi, serviss... Apdrošināšanas summa atsevišķi - 756 - dārgi! Pie tam - ar Alfa atlaidēm, mums būtu speciālā cena kā ārzemniekiem - virs 1200). Apdrošināšanu tad nu vairs nevajadzēs, bet ar tiem citiem izdevumiem gan jārēķinās, jo ar nopietna vecuma auto ir tāpat kā ar bitēm... Un mēs viņam nepiekāpties nevaram. Kā būs, tā maksāsim;
- noni - 303 - varbūt pie pārtikas vajadzēja skaitīt? Bet atstāju atsevišķi, jo par ļoti svarīgu uzskatu. Te ir sula priekš mums visiem un Voldemāram Energy Drink - kad basketbola treniņos gluži gals nāk klāt, tad viņam to vajagot...
- pārtika - 663 - paši esam priecīgi pārsteigti, ka skaitlis tik mazs. Vēl priecīgāki būsim, ja arī oktobrī būs līdzīgi (varbūt te kāda čeka trūkst?). Bijām domājuši, ka būs vairāk;
- saimniecības lietas - ar dzīvokļa iekārtošanu saistītās - 1218, tajā skaitā īre, internets un TV - 768, no šiem izvairīties neizdosies, bet par kādiem 200 dolāriem mazāk vajadzētu būt. Jauka cerība, redzēs ko rādīs oktobris.
- vienreizējie izdevumi - lielie pirkumi, kuriem nevajadzētu atkārtoties: dators, fotoaparāts, 3 mobilie tālruņi... - 2326.
- nezināms čeks - visdrīzāk kaut kas saimniecībai - 14.

Nu gan jums, gan mums kopējā aina ir. Te nu redzams, ka laime ir nevis naudā, bet gan tās daudzumā... Saimniecības un lielos pirkumus esam stipri pārtērējuši - Fulbraita stipendija šiem paredzēja 1200, mums ir 3544...

Ar šausmām šos cipariņus var paskatīties, ja par sava, kaut vispieticīgākā, mājokļa iekārtošanu domā - te ir mazītiņš paraudziņš sākotnējiem saimnieciskajiem un vienreizējajiem izdevumiem. Pie tam - mēs taču praktiski neko no mēbelēm un dārgās tehnikas nepirkām - daļu dabūjām no Alfa un Lijas, PLU lietotās mēbelītes par 60 dolāriem sapirkām... Ja tas viss jāpērk jauns un labs kā jau priekš sevis ilgam laikam, tad vismaz desmit tūkstoši būtu klāt.

Vienīgā virtuves tehnikas vienība ko pati jaunu nopirku ir olu vārāmā ierīce - Latvijā tādu lietoju jau vairāk kā 10 gadus un arī te gribēju. Tie bija kādi padsmit dolāri. Veikalos cenšos mājas tehnikas plauktiem skriet garām neatskatoties - nu patīk man visas tās lietas un nav dārgas, bet pirkt priekš 8 mēnešiem nav vērts - kur likšu prombraucot? Tik skaistas lietas, bet tie atšķirīgie elektrības standarti! Nu ir briesmīga tauta tie elektriķi!

Ko Amerikā nevar nopirkt? To, kas Latvijā aptuveni latu maksā - stikla tējkanniņas (tās ar plastmasas vai metāla sietiņu iekšā).Nu nav un viss. Vienā veikalā kaut ko no Bodum atradām, bet tik bezdievīgi dārgu, ka vajadzība pārgāja. Arī parastas (porcelāna apaļīgās) tējkannas ir retums, drīzāk pat lietoto preču veikalos atrodamas. Nu tad tādu arī nopirku par 4 dolāriem, bet nu vismaz ļoti skaistu (taču bez sietiņa, parasto apaļīgo) - dzeltenīgu un ar pumpiņām.

Savukārt tas, ka ēdam pārsvarā mājās mums ir ļāvis krietni ietaupīt, jo varat redzēt, kāda ir ārpusmājas maltīšu izmaksa. Par šo atkal prieks, jo mājās esam labi un garšīgi paēduši, tā nav, ka pusbadā staigājam. Galvenais uz ko ietaupām ir apjoms - apjoma atlaides te ir milzīgas. Ja es būtu viena, nez vai mani izdevumi būtu mazāki par pusi no mūsu triju "noēstās" summas.

Saimnieciskajām lasītājām (-iem) par prieku varu ielikt vienu reālo piemēru pārtikas cenas/daudzuma attiecībai: 8 jogurtiņi maksā 5 dolārus, bet 24 - 7 dolārus. Cik maksā viens jogurts katrā gadījumā? Konkrēto piemēru var papētīt šī bildītē. Un līdzīgi ir daudzām preču grupām. Mūsu ēdelīgums te nāk tikai par labu!

3 komentāri:

pinguna teica...

Vai, Ieva!
Forši gan palasīt par citu tēriņiem, kas neattiecas uz pašu.
Cerams tiešām ka oktobris būs priekš jūsu budžeta saulaināks, bet pieredze rāda, ka cilvēka dabā ir meklēt...un atrast...arī tēriņus.
Bet būs labi, es zinu!

Unknown teica...

nu jā, man jāpiekrīt Ingūnai, ka summiņa ir izgājusi laba...bet, nu jūs tur saņematies, iekrājiet, lai ar godu varat mūs sagaidīt:)

Unknown teica...

jaasaak straadaat buus :D