ceturtdiena, 2007. gada 6. septembris

Brītiņš ģeogrāfijai

(Atvainojos, ka karte tik nelabi ielikās, bet nemācēju bez tiem tukšumiem - Paints neklausīja)

Tā nu ir sanācis, rakstu gan par vāverēm, gan visu ko citu, bet pareizi jau man Liena uzjautāja - vai tad es neesot Sietlā? Gan jā, gan nē. Mēģināšu gan zīmēt, gan rakstīt, lai var labāk saprast.

Sietla (kartē pie dzeltenās bultas) ir Vašingtona štata galvenā pilsēta (un nav gandrīz nekāda sakara ar pilsētu Vašingtonu - nu jā, viena cilvēka vārdā nosaukta gan pilsēta vienā ASV pusē, gan štats pretējā - lai mums jautrāk), tur notika arī olimpiskās spēles un štats atrodas ASV ziemeļrietumos - klimats apmēram tāds pats kā Latvijā.

Sietlu pieminu tāpēc, ka tad cilvēki var aptuveni saprast, par ko ir runa, kur mēs esam. Latvijas kategorijās es teiktu, ja Sietla ir kā Rīga, tad Takoma (oranžā bulta) ir kā Cēsis. Sietlā bijusi vēl neesmu, Takomā arī visai nosacīti - pa autostrādi cauri vairākas reizes un tad tas jaukais restorāniņš bija mums tuvākajā Takomas malā. Pa autostrādi starp pilsētu robežām ir varbūt kāda pusstunda ko braukt. Kilometros nezinu. Sāku saprast amerikāņus, kas ceļu rēķina stundās un minūtēs. Datorā ir pat tipisko sastrēgumu kartes, kas palīdz maršrutus plānot.

Saka, ka Sietla esot tāda kā skaistāka un "galvaspilsētīgāka", bet Takoma savukārt industriālāka. Zaļā bulta rāda, ka lidosta atrodas starp abām pilsētām, tāpēc oficiāli to arī saīsina kā Sea/Tac. Ap abām pilsētām ir koncentrētas Boeing lidmašīnu rūpnīcas, arī armijas bāzes un es varu teikt tā: cik daudz te parkā ir vāveru, tik daudz gaisā ir lidmašīnu - gan militāro, gan civilo, jo lidlauks tuvu. Pirmajā naktī man likās, ka aizmigt nevarēs, nu jau tās vairs nedzirdu vispār, tikai acis paceļot uz augšu praktiski jebkurā laikā kāda lidmašīna ir redzama.

Zilā bulta rāda Ņūkāsli - vietu kur dzīvo Alfs un Lija. Tur pagāja mana pirmā nakts Amerikā un izskatās, ka arī pēc Andra un Voldemāra ielidošanas nakšņosim tur. No turienes vedīsim arī abu Keiru mums atvēlētās sadzīves lietas ar Alfa lielo veco busu. Bet toties par autostrādi!

Administratīvi skaitās, ka dzīvosim Takomā, bet vispār to vietu sauc par Parklandi (ja turpinu "Latvijas versijā", tad tas būtu kā Priekuļi pie Cēsīm) - sarkanā bulta. Voldemārs skolā ies citā pilsētiņā - Pjallapā - violetā bulta - 20 minūšu brauciens. Kāpēc? Tur ir ĻOTI laba skola, kamēr vietējā ir normāla. Bet par skolu vairāk citreiz un varbūt Voldemārs pats lai raksta.

Pēc dažām stundām došos uz lidostu - pakaļ Andrim un Voldemāram, tad visi iekārtošanās darbi - redzēs, kad tiksim pie emuāra rakstīšanas.

2 komentāri:

Unknown teica...

"Ļoti interesants dokumentālais stāsts par Ameriku" - tā šodienas jubilārs, pēc Tava emuuāra citēšanas viņam priekšā dzimenes rītā! Tev atkal gods!
Pat mačuks ne tikai lasa, bet šo to dara ar peli(ripina, reizēm arī otrā virzienā virpinal,lai ērtāk un vajadzīgajā ātrumā iepazītos ar rakstīto, arī vienreiz jau šat/daun-oja....un kad sāks rakstīt...
Man ļoti patīk tās lidmašīnas, kas kā vāveres pa debesīm lēkā, gribas atkal tās blusiņas pavērot!

Unknown teica...

nu, Zane, patiesaam var redzeet, ka esat maasas, tik teelaini aprakstiit vaaveriites, kas pa debesiim leekaa....iereecu labi:) bet Ievai - paldies par izsmeloso karti un kraasainajaam bultinaam. tiesaam viss skaidrs kluva:)