svētdiena, 2007. gada 16. septembris

Kā jābrauc ar auto Amerikā






Par saviem novērojumiem, kā jābrauc ar auto pa Amerikas ceļiem raksta Andris. Pirmo reizi braucot ar automašīnu ir grūti kaut ko saprast. Šķērsojošie ceļi seko viens pēc otra ar kaut kādiem mistiskiem cipariem vai burtiem. Ir dažas ielas vai ceļi ar nosaukumiem. Nobraucot no kāda ceļa ļoti ātri var pazaudēt virzienu, kādā esi iecerējis braukt. Sākumā blakus bija nepieciešams stūrmanis ar karti. Esmu Takomā mazliet ilgāk par vienu nedēļu un nu jau pa tuvāko apkārtni varu pārvietoties viens un bez kartes. Ceļu satiksmes noteikumu grāmatu nevienā iepirkšanās vietā neesmu pamanījis, iespējams, ka Amerikā tas nav aktuāli.

Apdzīvotās vietās ir ļoti blīvs ceļu tīkls. Ceļi izveidoti aptuveni 50 līdz 100 m viens no otra. To var redzēt pirmajā attēlā, kurā ar zaļo bultu ir norādīta mūsu adrese. Uz savu mājokli no Takomas (arī no Sietlas un Pjualapas) jābrauc dienvidu virzienā. Ja ir jānogriežas no lielāka ceļa (mums ikdienā parasti jānogriežas no 512 ceļa) ir norādīts ziemeļu (N) vai dienvidu (S) virziens (līdzīgi rietumu W un austrumu E virziens). Svarīgi ir to iegaumēt, jo nobraukšana no ceļa ar vairākām joslām notiek pa labi (jāseko norādēm, piemēram Pacific Ave S. Nogriežoties viegli var aizbraukt pretējā virzienā: Pacific Ave N. Nobrauktuves ir numurētas pēc kārtas: Exit 13. Ja palaban redzi, piemēram, Exit 2, tad ir skaidrs, ka līdz nepieciešamajai 13 nobrauktuvei vēl labs gabals, jo numuri rātni seko viens otram pēc kārtas augošā vai dilstošā secībā - atkarībā no virziena. Uz ceļiem jau savlaicīgi ir iepriekšējās norādes uz kurieni ved konkrētā nobrauktuve. Ceļi parasti ir numurēti pēc kārtas. Tisa, var būt arī ceļš ar nosaukumu, kā piemēram mūsējais: Pacific Ave, tas nav numurēts.

Otrajā attēlā ir redzams skats pa automašīnas logu, braucot pa Pacifika avēniju Dienvidu virzienā. Mēs dzīvojam pirms attēlā tālumā redzamā meža. Apdzīvotās vietās uz ceļiem ar intensīvāku satiksmi parasti ir vidējā - nogriešanās josla (redzama arī attēlā). Tajā iebrauc tikai tad, ja ir nepieciešamība nogriezties pa kreisi.

Ceļa zīmju uz ceļiem ir ievērojami mazāk kā Latvijā. Parasti figurē dažādi uzraksti. Norāde par atļauto ātrumu redzama trešajā attēlā. Atļautais ātrums ārpus apdzīvotām vietām ir 60 jūdzes stundā un apdzīvotās vietās 25 jūdzes, ja nav norādīts citādi. Cik tālu darbojas ātruma ierobežojums, neesmu vēl noskaidrojis. Varbūt kādreiz kāds ceļu policists izstāstīs.

Krustojumos parasti ir luksofori, kas mums jau ir pazīstami. Ja nav loksoforu, parasti tieik uzliktas stop zīmes. Ja stop zīmes ir uzliktas uz visiem četriem ceļiem, tad pirmais brauc tas, kurš ir pirmais apstājies pie stoplīnijas. Labās rokas likums te nav spēkā. Nogriešanās joslu virzieni parasti tiek zīmēti uz asfalta, papildinot ar uzrakstu only. Pie sarkanā signāla, ja netraucē citiem, drīkst nogriezties pa labi, bet obligāta prasība ir pirms krustojuma apstāties.

Uzbraukšana uz lielajiem ceļiem parasti notiek pēc rāvējslēdzēja principa vai arī ir uzlikta zīme - krustojums ar galveno ceļu. Vēl var būt interesants luksofors ar uzrakstu, pie zaļā signāla viens auto, kas nozīmē, ka iedegoties zaļajam signālam uz ceļa drīkst uzbraukt tikai viena automašīna.

Braukšana pa joslām nenotiek kā Latvijā. Pa kreiso josu parasti brauc tie, kas brauc lielāku attālumu. Nav tā, ka kreisās joslas būtu ātrākas par labajā pusē esošajām. Uz dažiem daudzjoslu ceļiem ir ar rombu apzīmēta kreisā josla. Pa to drīkst braukt automašīnas ar diviem un vairāk braucējiem, kā arī autobusi. Neesmu pamanījis nekādu dalījumu vieglajos un kravas auto. Pa kreiso joslu brauc arī kravas auto, ja tajos ir divi braucēji.

Ceļi sadalās vietējās nozīmes un interstate (starpštatu) ceļos. Interstate ceļi ir apzīmēti ar zilas krāsas vairodziņu un vairodziņā ir ierakstīts ceļa numurs. Ceļi, kuru novietojums ir dienvidu - ziemeļu virzienā, ir apzīmēti ar nepāra skaitli. Ceļu numerācija ir virzienā no Klusā okeāna līdz Atlantijas okeānam, sākot no Kalifornijas. Pirmo un trešo ceļa numuru mēs kartē neatradām (laikam tie ir piešķirti ceļiem Havaju salās). Ceļi, kas ved rietumu - austrumu virzienā, ir apzīmēti ar pāra skaitli. Numerācija sākas no dienvidrietumiem. Ceturtais attēls ir uzņemts, braucot pa 5. ceļu ziemeļu virzienā. Attēlā redzamā pilsēta ir Sietla.

Pēdējā attēlā ir redzams priekšā braucošās automašīnas pasažieris, kas uzmanīgi vēro fotogrāfu, kas šaja gadījumā bija Voldemārs. Nobildēt neizdevās, bet arī pa logu otrā sānā šim pašam autiņam bija otra suņazvēra galva izbāzta. Efektīgi!

4 komentāri:

pinguna teica...

Ui, nu sarežģīti gan!
Tā arī īsti nesapratu pa kuru joslu jābrauc, ja esi viens mašīnā..., par diviem un vairāk tā kā būtu skaidrs!
Un ja nu man šķiet, ka es apstājos pirmā pie stop zīmes un tam otram tāpat...

Unknown teica...

nu man tapat ka Ingunai skiet, ka skaidra prata nesapratisu...laikam bus jaizlasa velreiz, velak...

valdis teica...

Pie mums, kā parasti, jo lielāks autiņš,jo lielāka priekšroka.

Unknown teica...

Kā iet ar skaipu, kad varēsim uzskaipot? Dod ziņu. Mums Tev jāpastāsta par Viktordienu! Bija labi!