trešdiena, 2007. gada 21. novembris

Pateicības diena

Šodien, kad rakstu šo aprakstu, ir trešdienas vakars, bet rītdien Amerikā būs svētku diena. Katru gadu novembra ceturtajā ceturdienā Amerikā svin Pateicības dienu.
Par Pateicības svētku izcelsmes gadu tiek minēts 1621.gads. Gadu iepriekš, grupa angļu kristiešu ieceļotāju izkāpa Amerikas krastā. Laika apstākļi bija ļoti nelabvēlīgi, trūka pārtikas. Bet, necerēti ieceļotājiem, vietējie indiāņi izrādīja negaidītu labvēlību, gan paēdinot viņus, gan sniedzot citādu nepieciešamo atbalsu. Nākamā gada rudenī ieceļotāji novāca bagātu ražu un pateicībā par savu brīnumaino izglābšanos, sarīkoja svētkus trīs dienu garumā.
Parasti svētkos galdā liek tītara cepeti. Tas esot radies tāpēc, ka indiāņi ieceļotājus esot cienājuši ar savvaļas tītara cepeti. Tāpēc Pateicības diena tiek saukta arī par tītardienu.
Amerikānī šiem svētkiem gatavojas ļoti nopietni, sakopjot un izrotājot savas mājas, kā to var redzēt pirmajā attēlā. Nākošajos attēlos var redzēt Latvijā mazāk redzētu ierīci kritušo lapu savākšanai.
Uz muguras operatoram ir uzlikts ar motoru darbināms jaudīgs kompresors. Lapas un dažādi gruži tiek pārvietoti ar gaisa plūsmu, kas izplūst pa resnu cauruli. Ar šo cauruli operators regulē plūsmas virzienu un stiprumu. Ierīci ļoti plaši pielieto Amerikā un darbs ar to ir ļoti ražīgs. Vienīgi ne visai patīkams ir iekārtas motora radītais troksnis.
Par godu Pateicības dienai ļoti pamatīgi tika uzposts Spanavejas parks, kur mēs ar Ievu dažreiz ejam uzskriet. Parks apskatei no automašīnām tiks atklāts rīt, Pateicības dienā. Lielākā daļa karekļu un figūru tumšajā diennakts laikā tiks apgaismotas. Apmeklētāji par maksu ceļa malā izvietotās figūras varēs apskatīt pa automašīnas logu. Mēs domājam, ka par skriešanu nebūs jāmaksā, kādu dienu uzskriesim mazliet vēlāk (kad būs tumšs) un labākās figūras nofotografēsim.
Augstāk esošajā attēlā var redzēt uz asfalta novietotus zālāja "paklājus", kas drīz pēc fotografēšanas tika uzklāti abās pusēs svaigi asfaltētajam celiņam. Kā nākošo ievietoju vienu no retajām figūrām, kas nav izveidota no lampiņām. Iespējams to apgaismos ar prožektoriem.
Šodienas aprakstu gribu nobeigt ar divām bildēm, kurā redzamas šodien, 21.novembrī mežā atrasās gailenes! Mežā to bija mazliet vairāk, bet dažas no tām bija nosalušas. Naktīs termometra stabiņš tomēr nokrīt krietni zemu.
Rakstīšanas brīdī no šīm sēnēm gatavotā mērce jau ir notiesāta. Bija lieliska. Varu piebilst, ka siltākā laikā mežā gailenes mēs nebijām atraduši. Nāks ziema un varbūt sāks augt baravikas...

3 komentāri:

Unknown teica...

amerikā tiešām viss ir liels, pie mums es tāda izmēra gailenes neesmu manījis :)

Unknown teica...

bet man liekas, ka ir baigi superīgi tas, ka jūs, esot amerikā, būsiet uz vairākiem viņu tradicionālajiem svētkiem. piemēram, ķirbju diena, pateicības diena, pēc tam vēl ziemassvētki, man liekas - super!!!

Liene teica...

Eduardam:
Es gan vienreiz Kadagā tādas atradu, tiesa gan tiklīdz mēs tām pieskārāmies, tās sabruka.