otrdiena, 2007. gada 20. novembris

Ģimenes bizness Amerikā

Laikā, ko pavadu Amerikā, mēģinu savu ziņkārīgo degunu iebāzt visur, kur vien varu paspēt un man tiek ļauts. Kad ieraudzīju šejienes MBA studiju programmā studiju kursu "Mazais un ģimenes bizness" nobrīnījos: ko tad te var mācīt un pie tam maģistra līmenī! Tad padomāju un sapratu, ka Latvijai gan tāds var būt noderīgs, tālab plānoju nākamajā semestrī mēģināt šo priekšmetu mācīties kopā ar studentiem.

Tā kā savu interesi biju izteikusi arī Ketrīnai, saņēmu ielūgumu 15.novembrī piedalīties PLU Biznesa skolas rīkotajā nu jau 14. pasākumā Best in the Northwest - Vašingtona štata ģimenes biznesa forumā un ikgadējo laureātu apbalvošanā. Ideja ir vienkārša - ik gadu tiek izsludināts konkurss, kur cilvēki tiek lūgti iesūtīt priekšlikumus un vēlāk arī balsot par to, kuram šogad piešķirama balva (Award) kā labākajam savā nominācijā. Vai ir vēl citas balvas, nezinu, bet uzvarētāji tiek ierakstīti gan biznesa skolas mājas lapā, gan saņem iespēju bez maksas klausīties kādus kursus Biznesa skolā.

15.novembrī Grand Hyatt viesnīcā Sietlā notika gan svinīgā apbalvošana (pēcpusdienā), gan interesantas lekcijas par un priekš ģimeņu uzņēmumiem (rīta pusē). Es pabiju trijās un šīs lekcijas priekš manis bija super interesantas, jo Amerikā ir sakrāta liela pieredze par to, kā vadāmi un tālāk nododami ģimeņu uzņēmumi, kamēr Latvijā mēs būtībā paaudžu maiņu vēl tikai gaidām. Amerikāņi paši saka: ja ģimenes uzņēmums jau tiek nodots 3. vai 4. paaudzei, viss ir labi un atstrādāts, absolūti visgrūtākās esot 1. un 2.nodošana - tieši tas, kas Latvijai priekšā! Tas man vēl lielāks stimuls nākamā semestra mācībām un cerība, ka tas būs vajadzīgs Latvijā, kad atgriezīšos. Bet šoreiz īsi pastāstīšu par uzvarētājiem.

Tiem, kuriem nav slinkums, došu iespēju arī pieminēto firmu mājas lapās ieskatīties: noklikšķiniet uz firmas nosaukuma un mājas lapa atvērsies. Te varam vēlreiz redzēt, ka veiksmīgajiem ir arī labas mājas lapas! Tiem, kuri starp pieminētajām atradīs sevi interesējošas nozares, iesaku to darīt sevišķi rūpīgi: varbūt mājas lapās noderīgu info vai idejas atrodat.

Mazā biznesa
grupā par uzvarētāju šogad atzīts Dynamic Language Center - ģimenes veidots tulkošanas un valodu mācību uzņēmums. Tas izveidots 1985.gadā, kad (Mērfijs neguļ nekad) gandrīz vienlaikus abi pelnītāji Ricardo un Maria Teresa Antezana (abi bolīviešu izcelsmes amerikāņi) palika bez darba... Rikardo bija inženieris, Marija Terēza - angļu valodas speciāliste. Lai cik paradoksāli tas izklausās daudzvalodīgajā Latvijā, tajā laikā viņi bijuši PIRMIE līdzīga uzņēmuma izveidotāji šajā pusē un tā dabūjuši savu pirmo klientu - Boeing, kuram tajā brīdī bija straujas starptautiskās attīstības posms pēc pārdzīvotas smagas krīzes. Patlaban, protams, klientu ir daudz un uzņēmumā strādā arī viņu bērni un to otrās pusītes, arī vecākie mazbērni, ja pareizi sapratu. Viņu stiprā puse jeb konkurētspējīgā priekšrocība paralēli "parastajai" tulkošanai bijusi prasme angļu valodas "tehniskošanā" - tehnisko tekstu tulkojumi un strauji ienākošo IT iespēju izmantošana. Šodien uzņēmumā strādā ne tikai ģimenes locekļi, tiek piedāvāti tulkojumi vairāk kā 100 valodās un arī grafiskā dizaina pakalpojumi.

Vidēja lieluma
ģimenes uzņēmumu grupā par labāko šogad atzina transporta firmu Air Van, kam patlaban jau pieder 10 pilna servisa filiāles ASV ziemeļrietumos un Aļaskā.
Sākumā firma dibināta kā pārcelšanās un glabāšanas pakalpojumu (moving and storage business) sniedzēja, taču tagad jau piedāvā daudz plašāku pakalpojumu klāstu. 1982.gadā kompāniju dibinājuši 2 partneri, bet viens no tiem (Remo Galvagno) kompāniju pamazām izpircis no otra un kopš 1994.gada tas ir ģimenes uzņēmums. Tagad to vada Remo dēli Stīvs un Marks, kompānijā ir vairāk kā 200 darbinieku.

Lielā biznesa
grupā par uzvarētāju tika atzīts R.D. Merrill Company & Merrill Gardens
, kuru 1890.gadā dibinājis Richard Dwight (R.D.) Merrill un nu jau uzņēmumu pārvalda ceturtās paaudzes ģimenes locekļi. Toreiz Ričards sācis mežistrādes biznesu un bijis viens no pirmajiem, kas par ilgtspējīgu mežistrādi domājis, jo jau no pirmsākumiem viņam svarīgi licies firmu un tās īpašumus tā apsaimniekot, lai atstātu arī nākamajām paaudzēm (tas vispār ir samērā raksturīgi ASV ziemeļrietumu biznesa domāšanai).

Šodien firmu vada uzņēmīgās ģimenes 4.paaudzes pārstāvis Charles Wright III, kurš 1983.gadā uzsāka būtisku papildnozari: retirement community business (īsti nesaprotu, kā lai latvisko, varbūt: sociālo pakalpojumu sniegšana pensionāriem?), kas patlaban kļuvusi par galveno.

Firma apkalpo 53 sociālās aprūpes punktus 8 štatos un sniedz savus pakalpojumus aptuveni 6700 cilvēkiem. Jāsaka, ļoti tālredzīgu lēmumu Čārlzs toreiz pieņēmis, jo arī šeit sākas strauja iedzīvotāju novecošanās, tālab sociālo, rehabilitācijas un medicīnisko pakalpojumu sniegšana kļūst aizvien nozīmīgāka. Ja es pareizi sapratu, šos pakalpojumus tikai daļēji finansē valsts, pārsvarā maksā paši klienti. Un arī šajā jomā patlaban jau ir nopietna konkurence, bet viņi sāka pirmie...

Jauno uzņēmumu
grupā uzvarētājs šogad ir Real Estate Marketplace NW, Inc., kas dibināts 1999.gadā. Dibinātāji: nekustamā īpašuma brokeri tēvs un dēls Jim Palmer Jr. un Jim Palmer Sr. Šobrīd viņi nodarbina jau 20 aģentus un firma pārdod visvairāk nekustamo īpašumu štata ziemeļu daļā: starp Spokanes pilsētu un Kanādas robežu. Protams, dibinātāji ir spara pilni un vēlas turpināt paplašināšanos. Redzēsim, vai un kā mājokļu krīze ietekmēs viņu biznesu.

Paaudžu biznesa
grupā par uzvarētāju šogad atzina firmu ar smaidīgo nosaukumu Hama Hama Co., kas savu biznesu sākusi Lilliwaup aptuveni pirms 100 gadiem.

Jā, gan firmas nosaukums, gan dibināšanas vietas nosaukums man liek pasmaidīt: tik neierasti šie vārdi skan. Bet mūsu apkārtnē interesantu nosaukumu ir daudz, jo daudzviet tomēr saglabājušies pirmiedzīvotāju indiāņu dotie vietu un dabas objektu nosaukumu (nu jā, mūsu jau minētās Pjualapa, Kvinaulta un daži citi arī ir no šīs sērijas).

Sākotnēji firma izveidota kā mežistrādes bizness, jo Olimpijas pussalā mežu ir daudz, bet Kalifornijas zeltračiem un vispār tās atīstībai daudz kokmateriālu vajadzēja (sevišķi, ja zinām, ka turiene ir tuksnešaina). Mežistrāde jau no pirmsākumiem ir būtisks šīspuses ienākumu avots, bet kā uzņēmums Hama Hama formāli reģistrēta 1922.gadā.

Bet, kā ar smaidu tagad stāsta ģimenes pārstāvji, ap 1957.gadu ģimenei piederošie un aizsniedzamie meži bija izcirsti, bet ēst gribējās... Tā kā viņiem meži bija piederējuši līdz pat okeāna krastam, izvēle krita uz austeru biznesu un tieši tā dēļ firma šodien ir pazīstama (un arī mājas lapa pamatā ir par to). Paši viņi saka, ka abi biznesi viens otru lieliski papildina: kamēr mežs aug, ņemas ar austerēm, kad tām ir nesezona, pievēršas meža lietām...

Kopš 1985.gada firmai ir izstrādāts ilgtermiņa un ilgtspējīgas attīstības plāns, ievērojot gan mežkopības, gan austerkopības specifiku. Šodien Hama Hama īpašnieku pulks ir 42 ģimenes locekļi (interesanti gan, kā viņiem iet periodiskajās kopsapulcēs!).

Nu mans ātrais pārskats galā. Bet interesants bija kāda pasākuma dalībnieka uzdotais jautājums vienam no ģimeņu pārstāvjiem: vai jūs pieļaujat uzņēmuma pārdošanas iespēju. Atbilde bija: ar prātu saprotu, ka to var izdarīt, un, iespējams, pat labi nopelnīt. Bet sāpīgais jautājums ir: ko es pats pēc tam darīšu? Jā, darbu jau droši vien atradīšu, bet vai tur es varēšu visu darīt tā, kā pats uzskatu par pareizu, atbilstīgi savām vērtībām?

Jā, mums Latvijā ir ieilgusi vērtību krīze. Ar prieku redzu, ka šeit tās ir cieņā un būtībā jau tieši tas: iespēja dzīvot un strādāt atbilstīgi SAVĀM vērtībām, ir mazā un ģimenes biznesa pamats. Ja negribu pildīt nepieņemamus noteikumus, veidoju savu biznesu - cita ceļa nav. Lai izdodas tiem no jums, kuri ir sākuši vai taisās sākt savējo!

5 komentāri:

valdis teica...

Taisni vai slienas tek!Cilvēku attieksme pret darbu,biznesu,attiecībām savā starpā.Mums līdz tam laikam vēl laikam,vismaz 200.gadi.Paldies par šiem rakstiem.Līdz šim par Amerikas demokrātiju un sadzīvi,acīm redzot, bija ļoti vājš priekštats.

valdis teica...

Komentārs ne pa tēmai.Kā Andrim iet?Vai pelēcīti nav izjaucis reizes desmit pa sastāvdaļām un salicis no jauna?Ar to radiatoru tikpat kā tai anekdotē par kolchoza priekšsēdētāju.Sērvisos tās lietas laikam diži neatsķiras,ir auni, ir cirpēji.Tajos 8.mēšos jau visās niansēs iebraukt nav iespējams.Domāju, kad dažam Amerikas apmeklētājam šie raksti var labi noderēt.

Unknown teica...

vai vai vai, cik daudz bija sakrājies pa brīvdienām, bet nu esmu atkal visu izlasījis un esmu kursā :D

Njā, ģimenes biznesi..dažam labam derēja šo te palasīties :D

Bildes jau arī bija labas tajā bilžu rakstā, man vislabāk patika bilde ar toletes papīru :)

Unknown teica...

P.S.
tas laiks, kas parādās pie komentāriem, ir amerikas laiks? Mums tagad ir 12.30 nevis 02.20 :D

un jā, šorīt pēdējo reizi pārbraucu pār veco tiltu, atpakaļ jau nācās izmantot jauno :)

Unknown teica...

Investīcijas pamatkapitālā no Cityfinances. www.cityfinances.lv