ceturtdiena, 2007. gada 25. oktobris

Par satiksmes noteikumiem

Pirmajā attēlā ir redzama Sietla. Kopš ierašanās Amerikā ir jau pagājuši nepilni divi mēneši. Ar automobīli pārvietoties pa Amerikas ceļiem sanāk katru dienu. Gan darbdienās, braucot kopā ar Voldemāru uz mācībām un no tām, gan brīvajā laikā, apmeklējot dažādus plānotos pasākumus.

Ceļu tīkls sākumā pārsteidza, bet nu jau esmu mazliet pieradis un zināmākās vietās varu pārvietoties ar automobīli arī bez kartes un stūrmaņa. Pagaidām esam braukājuši tikai pa Vašingtonas štatu. Sestdien un svētdien plānojam aizbraukt uz kaimiņu - Oregonas štatu. Par to rakstīsim pēc atgriešanās.

Mazliet par satiksmes noteikumiem. Noteikumi dažādos štatos var atšķirties. Vašingtonas štatā Licencēšanas departments izdod savus noteikumus Washington Driver Guide, kurus izplata bez maksas (noteikumi dabūjami departmenta telpās). Noteikumos noteikts, ka autovadītāji var iegūt Basic Driver Licence - pamata vadītāja apliecību, Intermediate Driver Licence - starpposma autovadītāja apliecību, ko saņem 16 vai 17 gadus veci jaunieši uz viena gada termiņu (pēc gada termiņa vai, sasniedzot 18 gadu vecumu, vadītāja apliecība automātiski kļūst par pamata vadītāja apliecību). Starpposma vadītāja apliecības saņemšanas atļauju var kārtot jaunieši, kuriem vsmaz sešus mēnešus ir bijusi Instruction Permit (mācību vadīšanas atļauja). Lai saņemtu šo atļauju, ir jākārto autovadītāja teorētiskais eksāmens un jāveic medicīniskā pārbaude (departamentā uz vietas ar speciālu iekārtu tiek pārbaudīta redze). Mācību vadīšanas atļauju septembrī nokārtoja Voldemārs, bet lai varētu kārtot autovadītāja eksāmenu, viņam jāmācās braukt vismaz sešus mēnešus (to drīkst darīt arī vecāku vadībā), ko viņš arī cenšās darīt.
Atsevišķi noteikumi ir izdoti komerciālā transporta līdzekļu vadītājiem un motociklu vadītājiem. Interesanti ir pavērot automašīnu numuru zīmes. Pēc numura zīmes vr redzēt kādā štatā auto ir reģistrēts. Eduards vienā no iepriekšējiem aprakstiem jau bija pamanījis, ka uz numura zīmes fonā ir attēlots kalns Rainīrs.
Uz automašīnas aizmugurējās numura zīmes tiek arī lipināti uzraksti par tehnisko apskati (pēc apskates maina tikai gada skaitli). Pēc numura zīmes var atšķirt vieglo automašīnu no kravas jeb komerciālā auto (kravas auto numura zīmi skatīt nākošā attēlā).
Pēc kādiem principiem tiek noteikts vai auto ir kravas vai vieglais, nevaru pateikt. Pēc apjautāšanās, no vietējiem iedzīvotājiem saņēmu atbildi, ka īpašnieks izvēlas pats kā reģistrēt transporta līdzekli. Var jau tā būt... (skatīt kravas auto nākošā attēlā).
Citādi numuri tiek izsniegti piekabēm (puspiekabēm).
. Bez minētajām numura zīmēm ir dažādi speciālie numuri, piemēram kara veterāniem, invlīdiem.
Daudzi amerikāņi, tāpat kā Latvijā, par atsevišķu samaksu izvēlas individuālos numurus...
Par automašīnu numuriem varu vēl piebilst, ka citos štatos numuru sistēma ir atšķirīga, piemēram Ņujorkā.
Par automašīnu numura zīmēmju sistēmu Vašingtonas štatā esmu aprakstījis diezgan plaši. Lasītājiem, kuri ikdienā nav autovadītāji, tas noteikti maz interesē. Vēl uzrakstīšu par braukšanas ātrumiem. Vašingtonas štatā ir sekojoši ātruma ierobežojumi:
skolu zonā 20 mph - jūdzes stundā (32 km/h),
apdzīvotās vietās 25 mph (40 km/h),
ārpus apdzīvotām vietām 50 mph (80 km/h),
uz automaģistrālēm 60 mph (96 km/h),
Uz ceļiem var būt uzstādītas zīmes ar citiem maksimālajiem atļautajiem ātrumiem.

Uz divvirzienu ceļiem parasti ir izveidota vidējā josla, no kuras drīkst nogriezties pa kreisi. Lai nogrieztos, drīkst pārvietoties pa vidējo joslu ne vairāk par 300 pēdām (100m). Parasti satiksme ir ļoti intensīva un ir stipri jāuzmanās no sadursmes vidējā joslā. Praktiski visvairāk avāriju Amerikā notiek pārkārtojoties joslās. Neesmu nevienu avāriju redzējis krustojumos, kaut gan tās notiek arī tur. Par braukšanu krustojumos rakstīju vienā no iepriekšējiem aprakstiem, šoreiz par to nerakstīšu.

Par ceļa zīmēm. Ceļa zīmju ir stipri mazāk kā Eiropā. Noteikumu grāmatiņā ir attēlotas tikai 12 rīkojuma zīmes un lielākā daļa no tām ir visiem saprotami uzrakstīts rīkojums angļu valodā. Protams uz ceļiem var būt ustādītas arī citas, visiem saprotamas rīkojuma zīmes. Mazliet vairāk ir brīdinājuma zīmju. Vēl ir speciālas zīmes par ceļa remontu (tās atrodas uz ceļa tikai ceļa remonta laikā un pēc remonta tiek nekavējoties novāktas), servisa zīmes, norādījuma zīmes, kā arī horizontāie apzīmējumi uz ceļiem. Šo rakstu nobeigšu ar vienu rīkojuma zīmi. Jāņem vērā, ks attēlotie cipari atrodas aiz nulles (tātad - 0,08)...

6 komentāri:

pinguna teica...

Vai tad uz maģistrālēm arī nedrīkst braukt ātrāk, tikai 96 km/h?
Jums tak laikam tur nevienam nav auto ar 1 l motoru, bet vismaz 3x lielāki.
Nabaga autiņi nemaz nedabū ievilkt gaisu plaušās!
Mēs jau gan te laižam pa vecam...kā Latvijā...

Ieva, Andris un Voldemārs teica...

Sietlas tuvākajā apkārtnē patreiz nav nevienas maģistrāles pa kuru drīkst braukt ātrāk par 60 mph. Tiesa gan, +5 vai pat 10 jūdzes virs atļautā arī te ir ierasta lieta. Parasti uz maģistrālēm (arī uz citiem ceļiem) uzstāda zīmes ar lielāku atļauto braukšanas. Vēl viena lieta - ātrgaitas ceļi arī pilsētām cauri ļauj braukt ar tām pašām 60 jūdzēm, un, ja Tu neesi izbesījies pilsētas sastrēgumos, tad tas ir labi. Pēc manām domām, uz maģistrālēm šis braukšanas ātruma ierobežojums ir saistīts ar augsto satiksmes intensitāti un daudzajām nobrauktuvēm un ceļiem, kas piekļaujas maģistrālē (vidēji 2 līdz 3 nobrauktuves un piebraucamie ceļi katrā jūdzē). Automašīnas virzās pa visām joslām (Sietlā vietām pat sešas vienā virzienā) nepārtrauktā plūsmā. Viens no sarežģītākajiem braukšanas elementiem (sevišķi tiem, kas mācās braukt vai nesen ieguvuši autovadītāja apliecību) ir uzbraukšana uz maģistrāles un iekļaušanās plūsmā. Automašīnas pa to brauc ar 100 km/h! Ļoti bieži uz maģistrālēm notiek automašinu pārkārtošanās un pat sīka savstarpēja nesaprašanās starp vadītājiem izraisa autoavāriju.
Motoru jaudas automašīnām ir ievērojamas. Nezinu, kur ir iespējams pedāli iespiest grīdā.
Pēdējā laikā parādās arī mazāki auto.

pinguna teica...

Jā, žēl to lieljaudas auto!
Kādreiz tak cukas vajag iztīrīt!
Bet būs jau labi, galvenais jūs brauciet prātīgi...
Galu galā kārtībai jābūt!

valdis teica...

Vai kāda zīme ar cipariem 5.99 arī ir sastopama?

Ieva, Andris un Voldemārs teica...

tādu jau tikai Latvijā vajag. šite trakie jau pie mazākām promilēm nositas. nav jau te viss ideāli - tā kā pie diezgan lielas ielas dzīvojam,katru dienu dzirdam kādu auto ar gaudojošo signālu kaut kur skrienam...

Unknown teica...

0.08% ir 0.8 promiles (tā google raksta). pie mums arī tā vajaga!
Uģis teica un nezināja kādus HTML tagus lietot???