otrdiena, 2007. gada 23. oktobris

Dekāna meklējumos


Šoreiz mazliet nopietnāks stāsts par PLU Biznesa skolu. Tā nu ir iznācis, ka Biznesa skola patlaban ĪSTO dekānu meklē. Kas un kā īsti te ir noticis pēdējos gados to nezinu, bet praktiski vienlaicīgi ar mani Biznesa skolā darbu sāka "pagaidu dekāns" (interim dean) Dr.Bils Freims (Bil Frame). Iznāca jau interesanti - tieši mūsu pirmo šeit būšanas dienu sakritības dēļ, "iepazīšanās pusdienās" Ketrīna uzaicināja mūs abus kopā - gan Bilu, gan mani, tālab esam arī pazīstami.

Pie mums Latvijā šāda prakse īsti ierasta nav, tālab pastāstīšu mazliet vairāk. Bils pirms kādiem gadiem ir strādājis PLU, tad devies augstākā amatā uz, ja nekļūdos, kādu no Minesotas augstskolām. Šajā pavasarī no turienes pensionējies un piekritis būt pagaidu dekāns - uz vienu studiju gadu, līdz "īstais" tiks atrasts.

Kas tad viņam jādara? Skolas administratīvā vadība nav viņa ikdienas darbs, Bila uzdevums ir - kopā ar skolas un augstskolas pārstāvjiem formulēt (atjaunot, uzlabot) Biznesa skolas vīziju, lai tad to kā "darba uzdevumu" izsniegtu jaunajam dekānam.

Patlaban tas ir paveikts un izsludināts konkurss uz dekāna vietu. Plānots, ka jaunais dekāns darbu sāks 15.aprīlī. Kādam tad jaunajam dekānam jābūt? Jāpazīst "abas pasaules" - izglītības un biznesa, aizrautīgam, bet arī analītiķim ar pietiekami agresijas devu (This person must be accomplished in both the business and educational worlds, be enthusiastic, aggressive, and an analytical thinker). Interesants, bet, manuprāt, pietiekami konkrēts definējums.

Man, kā stratēģiskās vadības speciālistei šis gadījums ir īsta medusmaize - paskatīties, kā tad stratēģiskās lietas konkrētā biznesa augstskolā noris.

Vīziju definējot būtiski ir skaidri pateikt gan to, kāda būs Biznesa skolas vieta tirgū (jā, arī šeit augstskolu konkurence ir liela, svarīgi ir arī reitingi un akreditācijas), gan arī tas, kāda ir Biznesa skolas vieta un loma augstskolā kopumā. Un biznesa principu salāgošana ar universitātes kopīgajām un kristīgajām vērtībām nemaz viegla nav. Kā kopīgais tiek akcentēta sistēmiska pieeja un izpratne: Lai ietu uz priekšu un darītu pasauli labāku (tā tad ir augstskolas kopējo vērtību saskares vieta ar biznesu), ir jāzina, no kurienes nākam (In order to strive to improve the world, one must understand where it comes from). Tas nozīmē - jāzina gan šis tas no vēstures, gan jāredz un jāsaprot notiekošais.

Lūk, daži skaistie un svarīgie teikumi no PLU Biznesa skolas mājas lapas, kuros definētas principiālās lietas:
The PLU School of Business offers more than simply a degree—it is a transformative learning experience that prepares you for a professional career and equips you for continued growth. The PLU BBA & MBA programs are not just about mastering subject matter but also about cultivating values, habits of mind and behaviors that will mark you as a professional and a leader. The PLU School of Business is for people who understand both the degree of global connectedness and the rapid pace of change, and who are driven to develop their gifts to make a positive difference in the world.

Misija: A Bridge Connecting Students to the Future by:
Integrating competency-based business education
Engaging a diverse, globalized society
Utilizing technologies that improve learning
Exemplifying lives of service
Fostering faculty development and intellectual contributions


Nu ko, lai Biznesa skolai izdodas tikt pie lieliska dekāna. Tā kā es šeit būšu līdz 29.aprīlim, tad redzēšu kā visas šīs lietas praktiski notiks.

3 komentāri:

Unknown teica...

tu jau iesniedzi CV?

Unknown teica...

nu baigi noptietni...bet man arī, lasot jau raksta sākumu, vilka uz to, ka tu varētu gribēt pretendēt:)

Ieva, Andris un Voldemārs teica...

nu, nu... šoreiz nē.