svētdiena, 2007. gada 23. septembris

Mākslas diena












Raksta Andris par sestdienas pasākumu.
Latviešu biedrība Sietlā rīkoja Mākslas dienas. Programmu Pauls Keire mums atsūtīja labu brīdi pirms pasākuma.

Pirmajā attēlā ir redzams uzraksts uz Latviešu biedrības nama sienas. Vietējo latviešu rakstība ir ietekmējusies no angļu valodas un biedrības nosaukums latviski tiek tulkots kā Latviešu Biedrība Vašingtona Štatā (visu vārdi sākas ar lielajiem burtiem un tulkotjums veidots tieši no nosaukuma angļu valodā: Latvian Association ot the State of Washington).

Māksla dienu pasākumi Sietlā sākās sestdien, 9 no rīta, ar gleznošanas studiju vietējo latviešu bērniem. Pasākumu vadīja no Rīgas uzaicinātais gleznotājs Jānis Anmanis.

Mēs no Parklandes izbraucām savlaicīgi. Sietlā gan iekļuvām sastrēgumā, kas bija izveidojies ceļu remondarbu dēļ, bet uz pasākuma oficiālo atklāšanu paspējām. Programmas atklāšana notika Laviešu biedrības nama zālē (skat. 2. att.). Pasākuma dalībnieki tika izvietoti pie galdiem. Mūsu kompānijā pie galda bija (3. att.) vietējais latviešu uzņēmējs Māris Graube ar draudzeni Ināru un Ināras dēls Didzis. Vēlāk piebiedrojās bijušais siguldietis Mariss Elksnītis ar dzīves biedri Andu, kuri Latviju atstājuši 1989. gadā (par galda biedriem vairāk uzrakstīšu citreiz - viņi ir atsevišķa stāsta vērti).

Mazliet par programmu. Pasākumu vadīja Iveta (4. attēls). Atklāšanas runu teica LR vēstniecības vadītājs Vašingtonā Māris Selga. Pēc viņa uzrunas, Jānis Anmanis pasniedza balvas rīta pasākuma uzvarētājiem (5. attēls). Bildē redzamais mazais dalībnieks ieguva godalgotu vietu un bija diezgan atraktīvs.

Pēc jauno gleznotāju apbalvošanas ar solo koncertu uzstājās Amerikas latviešu dziedātāja Līga Jēkabsone (6. attēls). Viņa dziedāja vietējiem latviešiem zināmas dziesmas, bet mēs tādas nebijām dzirdējuši. Viņu pavadīja ar klavierspēli Kārlis Jurisons.

Pēc koncerta bija pusdienas (30 dolāri no katra). Katrs pasākuma apmeklētājs gāja uz citu telpu, kur uz gara galda bija nokrauts sagatavotais ēdiens. Izvēle nebija bagātīga, bet ēdiens bija garšīgs, gatavots latviešu stilā (mums par prieku uz galda nebija Amerikā visur sastopamo burgeru). Pusdienām bija atvēlēta pusotra stunda. Šajā laikā varēja nesteidzīgi parunāties ar galda biedriem.

Pēc pusdienām ar runām uzstājās Teksasas štatā dzīvojošais gleznotājs Aivars Zandbergs un Jānis Anmanis. Jānis Anmanis, kā jau programmā bija solīts, atklāja savu vispusīgo personību, dziedot paša komponētu dziesmu un lasot savu dzeju. Šis pasākums vilkās mazliet ilgāk par stundu un bija samērā garlaicīgs. Viens otrs klātesošais pensijas gados pat paspēja izgulēties. Maza piebilde. Lielākā daļa pasākuma apmeklētāju bija krietni gados. Viens no izņēmumiem bija pie mūsu galdiņa sēdošie. Protams bija arī jaunieši, kuriem no ģimenes locekļu puses šis varēja būt obligātais pasākums. Jaunieši savstarpēji sarunājās angliski.

Programma turpinājās ar modes skati. Daži tērpi un tērpu demonstrētājas, kas bija kopējā pasākuma dalībnieces, redzami zemāk ievietotajos attēlos. Pasākumam bija laba atsaucība - dāmas skatījās, kungi fotografēja. Ar modes skati beidzās pasākuma dienas daļa, pēc kuras sekoja trīs stundu pārtraukums. Pēdējā bildē redzama publika pirms pārtraukuma.

Vakara daļā, uz kuru mēs ilgstošās pauzes, samērā lielā attāluma līdz mājoklim un programmā noteikto vakartērpu iztrūkuma dēļ nepalikām, bija solīts jaunās mūzikas zvaigznes Jūlijas Plostnieces kabarē solokoncerts un balle.

5 komentāri:

pinguna teica...

Es vienmēr vispirms apskatos bildes, skatos un domāju, vai cik pierasts skatuves noformējums un vispār...Uzrakstos arī parādās Š, šķita kaut kas nav riktīgi, vai pēc mājām sailgojušies vai?
Bet izlasot, viss skaidrs!

Unknown teica...

izskatās, ka Voldemāram šis pasākums ļoooooooooti gāja pie sirds:)

Unknown teica...

vienkaarshi vinsh veel nebija iesildiijies :)

valdis teica...

Ko no Voldemāra var gribēt? Katru dienu jāskrien 4km. lai būtu sekmetīgs.

MaiklsBlack teica...

Labdien!
Es lūdzu palīdzību, pazuda kontakts ar Marisu un Andu Elksnīti, kuri izbrauca uz Ameriku 1989 g. Gadu gaita sakari pazuda un gribam tos atjaunot, mēs dzīvojam netālu viens no otra Siguldā un bijām diezgan tuvi draugi.
Atradu Jūsu blogu „Trīs Kalves Amerikā”, kur Jūs rakstāt ka viņi piedalījās šī pasākumā. Vai nevarat nodot viņam sveicienu un mūsu e-pastu no Velgas un Mihaila no Siguldas.
E-mail: maikls_bms@apollo.lv
Ar cieņu
Velga un Mihails