piektdiena, 2007. gada 28. septembris

MBA studijas PLU

Būt ne tikai Amerikā, bet arī universitātē, kurai ir biznesa skola un neiebāzt tur savu ziņkārīgo degunu - tas priekš manis būtu neiespējami! Jau pašā sākumā izskatīju studiju kursu katalogu un atzīmēju sevi interesējošos kursus, jo saņēmu Ketrīnas principiālo atļauju iet uz lekcijām, kuras vēlos apmeklēt. Protams, sākumā saraksts bija garš, bet tad sākās īsināšanas darbi - ne visi kursi šogad tiek mācīti, dažiem nosaukums bija skaistāks nekā saturs (te paldies Ketrīnai par komentāriem)... un tā, kamēr nonācu pie 2 studiju kursiem, kuros lekcijas apmeklēju šajā semestrī: zināšanu menedžments bakalauriem un organizāciju dizains un līdervadība maģistrantiem.

Par interesantajām un vērtīgajām lietām konkrēto studiju kursu saturā rakstīšu citu reizi, bet tagad par MBA (latviski brīvi tulkojot tas būtu - biznesa jeb organizācijas vadība) lietām - kā tad ir studēt vadības zinības Amerikā (nu labi, sašaurināsim līdz PLU, par kuru vairāk zinu) maģistra līmenī.

Kā jau kārtīga universitāte, PLU piedāvā studēt visu ko - no medicīnas, mākslas un teoloģijas, līdz fizikai un biznesa vadībai. Mani, protams, visvairāk interesē pēdējā. Interesantā atšķirība no Latvijas ir, ka visai augstskolai kopumā nekādas akreditācijas nav - katra "skola" (mēs teiktu - fakultāte) pati rūpējas par savām akreditācijām (protams, kopēja ir misija un vīzija, arī lielās un principiālās lietas tiek kopēji vadītas).

Biznesa skola MBA programmu piedāvā kopš 1965.gada, kopš 1976.g. tai ir AACSB akreditācija (Association to Advance Collegiate Schools of Business International) - to arī Turība grib iegūt, jo tā ir pasaulē visatzītākā biznesa skolu akreditācijas sistēma, Amerikā to ir ieguvušas aptuveni 30% no biznesa skolām. PLU biznesa skola lepojas ar to, ka ir viena no 2 ASV ziemeļ-rietum-krasta augstskolām kam tāda ir un ar regulāro iekļūšanu biznesa skolu rangu tabulas jeb topa 15niekā starp rietumkrasta augstkolām.

MBA studijām ir tikai vakara forma - mācības notiek 2 vakarus nedēļā no 6iem līdz 9.30. Plānotais MBA studiju ilgums - 20 mēneši - 5 semestri (jā, arī vasaras semestris), bet kā jau strādājošiem studentiem gadās - var izstiepties. Uzņemšana notiek 2 reizes gadā - rudenī un pavasarī, no augstskolas piedāvātā studiju kursu klāsta, studenti izvēlas sev nepieciešamo "komplektu" (ne pilnīgi brīvi, protams, ir nosacījumi, bet arī pietiekami daudz brīvības). Vidējais grupas lielums - 15-20 cilvēki, kas ļauj gan katra individualitātei izpausties un attīstīties, gan liek smagi strādāt, jo pasniedzējs redz un pazīst katru studentu. Grupā, kurā es mācos, ir mazliet vairāk par 10 ASV studentu, 3 apmaiņas studenti no Norvēģijas, 2 no Francijas, pa vienam no Japānas un Ķīnas - īsteni internacionāls sastāvs, kur arī es tad tīri labi iederos.

Studiju organizācija un stils līdzīgs tam, ko es kā pasniedzēja iepazinu, kad angliski lasīju lekcijas Rīgas Biznesa skolā (nu jā, viņiem arī ir "Amerikas skola"): studenti uz lekciju nāk nopietni sagatavojušies - izlasījuši attiecīgo gabalu grāmatā, papildu rakstus un situāciju analīzei (case study), lekcijā tad notiek diskusijas, pasniedzējs tikai akcentē būtisko, kāda studentu grupa prezentē savu versiju analizējamajai situācijai, citi piekrīt vai diskutē, raksta un nodot savu versiju par situāciju kā 1-2 lapu pārskatu.

Izdales materiāli, raksti u.c. nepieciešamā info pieejama internetā - pasniedzējs nestaipa izdruku kaudzes (ļoti apmierināta smaidu līdz ausīm - nu taisni tā, kā es pati biju izdomājusi un Turībā realizējusi, tikai te tā dara visi). Viena nianse gan ir - vismaz studiju kursā "Organizāciju dizains un līdervadība" pamatgrāmatas bibliotēkā nav - tā studentiem jāpērk pašiem. Es vēl skopojos - interesē mani tā lieta, bet vai tik stipri, lai grāmatu pirktu... Jauna tā Amazon.com maksā 153 dolārus, lietotas - sākot no 25 dolāriem (bet ne jaunākais, 9tais izdevums).

Studiju kursa beigās tiek iesniegts un prezentēts projekts ar konkrēta uzņēmuma analīzi un priekšlikumiem... - es arī tagad dabūju krietni noņemties, lai šādā stilā kā studente līdzi turētos, bet atļaušos arī drusku paslinkot - noslēguma projektu netaisīšu, jo "papīru" par šī kursa apguvi man nedos - esmu brīvklausītāja statusā.

Interesanta lieta - biznesa skolas absolventiem arī ir iespēja nākt un bez maksas klausīties jebkuru kursu, bet arī tas pats kas man - nekādu papīru nedod. Ja grib tomēr papīru vai papildu kvalifikāciju iegūt, tad ir jāmaksā.

Obligāta MBA studiju sastāvdaļa ir 10 dienu "ārzemju prakse" (iekļauta mācību maksā, tikai ēšana tur uz vietas un nepieciešamās potes jāmaksā pašam). PLU vispār ir ļoti plašs ārzemju prakšu piedāvājums sākot ar Eiropas valstīm, beidzot ar Dienvidameriku, Jaunzēlandi un Ķīnu. Vairāk kā puse no visiem PLU studentiem daļu sava studiju laika pavada ārzemēs, MBA obligātais laiks ir 10 dienas, jo vairums no viņiem strādā.

Vidējais studentu vecums MBA studijās - 29 gadi, darba pieredze vidēji 7,5 gadi, līdz ar to ļoti interesants grupu sastāvs veidojas - gan jaunieši, gan vidējā un augsta līmeņa vadītāji. MBA studentu iepriekšējo jeb bakalaura līmeņa izglītību statistika: bizness - 37%, komunikācijas zinātne: 3%, inženierzinātnes vai eksaktās zinātnes - 25%, sociālās zinātnes - 16%, māksla un tamlīdzīgas - 8%, citas - 11%. Kā redzams - visai raibs sastāvs, arī tāpēc ir interesanti, jo viedokļi diskusijās ir ļoti atšķirīgi.

Pirmo reizi esmu grupā, kur ir tik dažāds etniskais un nacionālais sastāvs, reliģiskā daudzveidība un ir interesanti ne vien izglītības, bet arī šo iemeslu dēļ radušās atšķirības vērot. Jau pirmajā lekcijā iznāca maza diskusija par to, cik daudz "luterānisma" pie MBA studijām šeit būtu "jāpiejauc". Citā brīdī atkal viens no kolorītākajiem un aktīvākajiem amerikāņu studentiem atzinās, ka ir (diezgan ekstrēmi noskaņots) basks - tad labāk viņa domu gājienu var izprast. Sevišķi interesanti iet, kad par tādu netveramu lietu kā līdervadība diskutējam - vieni to noliedz, citi uzskata par pašu galveno, vēl kādi meklē vidusceļu... Jo spilgtākas personības ar atšķirīgāku "bagāžu", jo interesantāk. Mums Latvijā tik lielas un brīvi paustas viedokļu atšķirības neesmu novērojsi. Pie tam - atšķirīgie viedokļi tiek pausti neagresīvā formā - tā es domāju, bet jūs varat palikt pie sava viedokļa. Tas patīkami atšķiras no Latvijā pa brīžam kultivētās agresīvās "vienkāršības": vai nu tu esi par mani vai pret...

Kādā sarunā ar Dvaitu uzzināju, ka dažus gadu desmitus iepriekš PLU nemaz nebija iedomājams, ka mācībspēki nebūtu luterāņi. Šobrīd viņi esot mazākumā - arī mācībspēku vidū ir rasu un reliģiju kokteilis - sava pārliecība netiek ne slēpta, ne citiem uzspiesta, tieši otrādi - akadēmiskā un domas brīvība tai pāri. Un sevišķi viņi paši lepjas tajos brīžos, kad par kopējām lietām dažādu ticību vai pārliecību cilvēki vienojas - redz, kā mēs varam!

Bet nu atpakaļ pie studentiem. MBA ir iespējamas tādas interesantas specializācijas kā IT un bizness, mazais un ģimenes bizness, arī - medicīnas bizness, bet ceru, ka par tām vairāk varēšu pastāstīt otrajā semestrī. Mūsu grupā ir vairāki medicīnas un militārās medicīnas iestādēs strādājošie - interesanti.

Nav komentāru: