trešdiena, 2007. gada 29. augusts

Beidzot kaut kas par PLU


Tā nu ir - pašai jau pamazām viss kļūst skaidrāks un pašsaprotams liekas saīsinājuma PLU lietojums, bet attapos, ka praktiski nekādu info par universitāti ielikusi neesmu. Nu ātri centīšos to lietu labot.

Interesanti, kāds latviski īsti ir nosaukuma tulkojums? Ja angliski ir Pacific Lutheran University, tad latviski iznāk Klusā okeāna luterāņu universitāte, jo tās nosaukmā nav kāds vīriņš uzvārdā Pacifiks pie vainas, tas ir Klusā okeāna angliskais nosaukums. Ērtības labad es tālāk lietošu PLU.

PLU 1890 dibinājusi cilvēku grupa, kas gribēja, lai viņu bērniem ir laba izglītība, pārsvarā tie bija luterāņi no Norvēģijas. Tā tas sākās un arī tagad saistība ar Skandināviju ir liela, ar luterāņiem arī, bet nevar teikt, ka citu konfesiju vai ne pie vienas nepiederīgie te neder - PLU gan mācās, gan strādā visdažādākie cilvēki. Patlaban studentu skaits ir ap 3500 (tātad - gandrīz uz pusi mazāks kā Turībā!). Mani uzņem Morkena centrā izvietotā biznesa skola. Starp citu - pie Morkena centra nosaukuma gan vīriņš uzvārdā Morkens ir pie vainas - viņš ziedojis 5 miljonus dolāru tā celtniecībai (pavisam vajadzēja 21), tālab arī visai ēkai viņa vārds. Amerikas augstskolās ir visai ierasta prakse un tie, kam naudas nav tik daudz, ziedo mazāk un viņu vārdā attiecīgi nosauc atsevišķus ēkas spārnus vai norāda, ka šī auditorija iekārtota par X līdzekļiem... Tiesa gan - ātrumā Morkena centra attēlu universitātes mājas lapā neatradu, ieliku citu ēku, bet ir taču glīta, vai ne? Arī citas ēkas šajā pat toņu gammā, būvēšanas laiki un stili gan atšķrīgi, taču kopā izskatās labi.

Kā jau parasti "veco valstu" universitātēm, arī šai ir sava pilsētiņa (campus) - plaša, zaļa un pat divos līmeņos - kartē kur koki sazīmēti ir gravas mala, kas nodala "augšējo" universitātes daļu no apakšējās. tiesa gan - lai šķērsotu visu platību, daudz vairāk par 5 minūtēm nevajag. No manas patreizējās dzīves vietas līdz biznesa skolai taisni tā arī ir pastaigas solī ejot - sk. abus ar līniju savienotos aplīšus - labajā pusē mana dzīves vieta, kreisajā - biznesa skola.

Šodien jūtams, ka studiju gada sākums tuvojas - ēkas, parki un celiņi pamazām pildās ar jauniešiem. Redzēju interesantu celiņu tīrīšanas metodi - ar gaisa plūsmu - ar tādu kā otrādi pieslēgtu putekļu sūcēju visi sīkumi (skujas, pa kādai lapai vai akmentiņam, ne jau sadzīves atkritumi, protams), tiek nopūsti nost no celiņa. Ātri, viegli un loģiski. Šeit vispār daudz domā par saudzīgu attieksmi pret vidi - ēkas lieliski iekļaujas reljefā un starp vecajiem kokiem, atkritumi tiek šķiroti... Šodien parkā redzēju arī vienu zvēriņu - kaut kāds vāveres radinieks rosījās pa zālāju, bet aste gan šim bija kā bebram - plakana (bet spalvaina gan, protams).

Laiks jau trešo dienu ir jauks - saulains un drusku pat par karstu.

Bet nu gan pietiks - briesmīgi miegs nāk, došos gulēt. Bet jūs jau drīz modīsities.

1 komentārs: