svētdiena, 2008. gada 27. janvāris

Pearl Harbor

Ja pirmajā ekskursijā kultūras centrā iepazināmies ar Polinēzijas salu iedzīvotāju kultūru, tad nākošo ekskursiju veltījām Amerikas vēsturei. Oahu salā atrodas osta Pearl Harbor. Daudzi ar šo nosaukumu ir pazīstami no vēstures mācību stundām, citi ir redzējuši kinofilmu ar šādu nosaukumu. Ja jau mēs atradāmies tik tuvu šai labi zināmajai ostai, tad nolēmām veltīt laiku tās apskatei.

Mazliet par vēsturi. Otrā pasaules kara sākuma gaisotni, kad Eiropas valstis bija kara stāvoklī ar Vāciju, centās izmantot Japāna, ievedot savu karspēku Manžūrijā. ASV negribēja pieļaut, ka Japāna iekaro Āzijas valstu teritorijas un sāka koncentrēt karaspēku Havaju salās. Japāņi ar džādām metodēm centās šos draudus mazināt. 1941.gada rudenī, Japāna izplānoja uzbrukumu Pearl Harbor ostai un lidlaukam, kur bāzējās amerikāņu kuģi un lidmašīnas. Vairāki japāņu aviācijas bāzes kuģi neviena nemanīti pietuvojās Havaju salām. 1941.gada 7.decembrī astoņos no rīta sākās masveidīgs japāņu uzbrukums. Novērotāji pamanīja gar salu lidojam japāņu lidmažīnas un ziņoja augstākajai militārajai vadībai, bet ziņojums netika ņemts nopietni. Militāristi pieņēma, ka tās ir amerikāņu lidmašīnas, kuras salā tika gaidītas. Uzbrukums bija pilnīgi negaidīts. Divās stundās visi amerikāņu kuģi un lidmašīns tika sabombardēti. Ar to vēl visa nelaimes nebeidzās. Sešas amerikāņu lidmašīnas centās sameklēt japāņu bāzes kuģus. Viņiem tas neizdevās un kad lidmašīnas atgriezās lidlaukā, amerikāņi tās notrieca, uzskatot ka tie ir japāņi. Nosēdās tikai viena lidmašīna. Amerikāņu flotei un aviācijai Havaju salās 7.decembrī tika radīti ievērojami zaudējumi.

Pearl Harbor ostā ir izveidots piemiņas menoriāls. Aprakstaā sākumā ievietotajā attēla redzamā ēka ir uzstādīta uz nogemdētā kara kuģa Arizona vraka. Nākošajos attēlos to var aplūkot kā tas izskatās no augšas un maketā.
Šī ekskursija sākās ar autobusa braucienu no viesnīcas priekšas. Tā bija vienīgā ekskursija Havaju salās, kurā nedrīkstēja neko ņemt līdzi, vienīgi fotoaparātu, kuru varēja ierobežoti lietot. Tikām aizvesti uz muzeja ēku, kur noskatījāmies filmu par Pearl Harbor traģēdiju. Uzreiz pēc filmas noskatīšanās, tikām iesēdināti kuģītī un aizvizināti uz memoriālu.
Muzeja un memoriāla apskatei bija ieplānotas vairākas stundas, to sīkāk neaprakstīšu. Nākopšais apskates objekts bija kara kuģis Missouri (BB-63). Uz kuģa apskati bija jābrauc ar autobusu uz salu pa tiltu. Tiltu var redzēt nākošā attēlā - aiz kuģa Arizona virsūdens redzamajām daļām. Autobusā lietot fotoaparātu bija aizliegts, jo osta vēl tiekot izmantota militārām vajadzībām un ja nu kāds apmeklētājs nofotografē tās teritoriju un izplāno vēl kādu negaidītu uzbrukumu. Uz kuģa fotografēt drīkstēja, bet nedrīkstēja no kuģa fotografēt ostas teritoriju.
Pēdējā attēlā redzamais kuģis ir Missouri (BB-63). Tas ir izgatavots 1940.gadā. Izmantots militārām vajadzībām no 1944.gada līdz 1955.gadam (2.pasaules karā, kā arī karā ar Koreju). 1984.gadā kuģis atjaunots un līdz 1990.gadam izmantots jūrnieku militārajai apmācībai. 1998.gadā kuģis novietots Oahu salā Pearl Harborā tūristu apskatei. Daži kuģa parametri: garums 270 metri, virsūdens augstums 33 metri, svars 45 tonnas, tā maksimālais ātrums 61 kilometrs stundā, pilnīgi ekipētu kuģi apkalpo 1850 virsnieki un jūrnieki.

Ekskursijai pa kuģi bija paredzētas 2 stundas. Pilnīgi visu kuģi izlodāt nevarēja, bet lai tikai izstaigātu apskatei atvēlētās vietas, vairāk par stundu bija nepieciešams. Voldemārs bija stipri izbrīnīts par kuģī esošo saspiestību un šaurumu, sevišķi par jūrnieku trīstāvīgajām guļvietām. Par kuģi daudz nerakstīšu bet tā apskatei ievietošu dažas bildes. Pēdējā attēlā redzama kapteiņa kajīte, kas mazliet atšķīrās no citām kuģa telpām.
Pēdējais objekts Pearl Harbor ekskursijā bija kādreiz sabumbotais lidlauks, ko vairs neizmnto kā lidlauku un vienā no atjaunotajām ēkām izvietotais muzejs ar aplūkošanai uzstādītām 2. pasaules kara lidnmašīnām. Nākamā bilde ir muzejā esošās reprodukcijas fotogrāfija - kā Pearl Harbor lidlauks un osta izskatījās īsi pirms japāņu uzbrukuma (attēlota japāņu lidmašīna).
Augstāk esošajā attēlā redzams lidlauka dispečeru tornis, kas saglabājies pēc bombardēšanas un ir atstāts tūristiem aplūkošanai. Tas ir slēgts un vairs netiek izmantots. Muzejā noskatījāmies vēl vienu filmu par japāņu uzbrukumu un kā tika novērsti postījumi lidlaukā. Pēc filmas noskatīšanās gids sāka stāstīt par katru lidmašīnu un tās visām konstrukcijām ļoti sīki un ne pārāk interesanti. Necentīšos konspektēt viņa stāstījumu, bet apraksta beigu daļā ievietošu dažus muzejā uzstādīto kara lidmašīnu attēlus.

1 komentārs:

Unknown teica...

vot šitais gan man nemaz neliekas interesanti...