pirmdiena, 2008. gada 21. aprīlis

Morinda citrifolia

Raksta Andris. Morinda citrifolia ir latīniskais nosaukums augam (redzams attēlā), no kura augļiem iegūst noni sulu. Noni sulu regulāri sāku lietot Amerikā, lai gan iepazinies ar to biju jau Latvijā. Noni sula ir dabīgs pārtikas produkts, kas spēj uzlabot veselību, garīgo un fizisko stāvokli, hormonālo un enerģētisko līdzsvaru, kā arī palīdz pārvarēt stresa situācijas, depresiju un vienkārši sliktu garastāvokli.

Pasaules slavu noni ieguva, pateicoties tās auglī atklātajam prokseronīnam. No šī prokseroīna mūsu organisms veido aktīvo vielu kseronīnu. Mūsu ķermenis galvenokārt sastāv no proteīniem, kuri veic visus būtiskākos uzdevumus organismā - veido antivielas imūnsistēmas atbalstam, veicina hormonu darbību, atbild par šūnu barošanu un nosaka visas ķīmiskās reakcijas ķermenī. Lai proteīni darbotos, tiem vajadzīga degviela. Un tieši kseronīns ir šī degviela, kas liek proteīniem veikt visus darbus kā nākas. Kseronīna rezerves organismā neveidojas, jo proteīni to izmanto vienā acumirklī, uzreiz pēc izstrādāšanās. Papildināt šo degvielu var, tikai sagādājot tam pietiekami daudz izejvielas - prokseronīna. No visiem pārtikas produktiem noni sula ir visbagātīgākais prokseronīna avots uzturā. Noni sulas ietekmē ķermenis burtiski atžirgst un sāk dzīvot pa īstam. Šūnas sāk darīt to, kas visvairāk nepieciešams. Ja sakrājušies sārņi – tos izvada. Ja trūkst vitamīnu – šūnas atkal sāk tos aktīvi asimilēt no apēstā ēdiena. Imūnsistēma vāji darbojas? Tā aktivizējas.

Bez prokseronīna noni satur vēl veselu virkni vērtīgu vielu. Pateicoties C vitamīnam un taukskābēm, noni glāba Polinēzijas aborigēnus bada laikā un spēcināja to ķermeņus ceļojumos. Pateicoties ogļhidrātam terpēnam, noni palīdz sadzīt brūcēm. Antibakteriālās vielas akubīns un alazarīns darbojas pret tādiem mikrobiem, kā salmonella, stafilokoki, zarnu nūjiņas un citi infekciju izraisītāji – tāpēc polinēzieši noni sulu dzēra drudža un vemšanas mazināšanai. Damakantals ir viela, kas neļauj ķermenī veidoties vēža šūnām.

„Kapteini, te laikam jau pabijuši francūži – visapkārt ož pēc viņu siera!” – tāpat kā Kuks un viņa kareivji, pirmoreiz izkāpuši Polinēzijas salu krastos, arī Jūs droši vien ievērotu šo smaržu. Taču tas ir tikai pirmais iespaids par „siera koku” noni. Drīz eiropieši pamanīja, ka no „siera koka” saknēm polinēzieši gatavoja krāsu audumiem. Braucot no salas uz salu savās šaurajās kanoe, polinēzieši vairākas nedēļas pārtika tikai no grubuļainam kartupelim līdzīgajiem augļiem. Tas gan remdēja viņu izsalkumu un slāpes, gan deva spēku airēt, gan glāba no saules apdegumiem. Noni augļus plaši izmantoja tautas medicīnā, lai mazinātu drudzi, caureju, sāpes un dziedētu brūces. Vēlāk, kad uz salām atbrauca kristīgie misionāri, viņi izsludināja polinēziešu dziedināšanas sistēmu un vietējos ārstus ārpus likuma. Polinēzieši turpināja ēst pēc siera smaržojošos bumbuļus tāpat kā līdz šim. Bet pārējā pasaule nākamo reizi par noni uzzināja tikai pēc 1990.gada…

Noni brīvā dabā apskatījām un apčamdījām Havaju salu apmeklējuma laikā. Pagaršot noni augli neuzdrošinājāmies tā īpatnējās smaržas dēļ. Man gan tā smarža neatgādināja pūdēto sieru, bet gan bojātu kartupeli. Noni kā polinēziešiem nozīmīgu augli pieminēja vietējais gids un piebilda, ka bērnībā vecāki viņam visas kaites ārstējuši ar noni.

No savas pieredzes varu piebilst, ka pēc astoņu mēnešu noni lietošanas sajūtu tā labvēlīgo ietekmi. Man ir pazudušas muguras sāpes, lai gan ārsti prognozēja, ka tās progresēs. Kaut kur pazudis arī hroniskais kakla iekaisums. Sulas un citu noni produktu lietošana palīdzēja ievērojami samazināt lieko svaru (15 kg), kas bija uzkrājies slimošanas laikā. Astoņu mēnešu noni lietošanas periodā neesmu saķēris nevienu slimību.

Šodien mājas lapā poga.lv publicēju fotogaleriju Noni. Tajā var apskatīt Havaju salās fotografētos noni attēlus un kādus noni produktus ikdienā mēs lietojam Amerikā. Latvijā tie visi nebūs pieejami, tāpēc centīsimies dažus produktus aizvest arī uz Latviju. Saite un interneta adrese uz foto galeriju tālāk tekstā:

http://www.poga.lv/photos/parklande/sets/set:24801/

1 komentārs:

pinguna teica...

Malači!
Tik silti un pūkaini palika ap sirdi...